Američtí diplomaté se sešli na přímém jednání s afghánským Tálibánem

V rozporu s dlouhodobým přístupem Bílého domu se američtí diplomaté v uplynulých dnech sešli k přímému jednání se zástupci afghánského povstaleckého hnutí Tálibán v Kataru. Na rokování nebyli přítomni představitelé afghánské vlády.

Informuje o tom americký deník New York Times.

Listu to potvrdili dva vysocí činitelé Tálibánu. A americké ministerstvo zahraničí zprávu nepopřelo. Podle novin tak jde o významný posun v americké strategii vůči Tálibánu.

Čtěte takéAfghánec pojmenoval syna po Donaldu Trumpovi. Teď kvůli tomu prchá před Tálibánem

Američtí představitelé potvrdili agentuře Reuters, že Spojené státy chystají revizi strategie v Afghánistánu. Mluvčí ministerstva zahraničí Stephanie Newmanová ale zdůraznila, že o politické budoucnosti země rozhodne pouze afghánská vláda a Tálibán.

Newyorský deník připomíná, že Donald Trump před rokem neochotně souhlasil, že prodlouží nasazení amerických vojáků v Afghánistánu, které trvá už sedmnáct let.

Splněná podmínka

Jednání v Kataru proběhlo v době, kdy v Afghánistánu pokračují smrtící útoky. Naposledy v pátek zaútočili extremisté na školu pro porodní asistentky ve východní provincii Nangarhár a následná sedmihodinová bitva s bezpečnostními složkami si vyžádala dva mrtvé a jedenáct zraněných. Součástí útoku byly i dva sebevražedné atentáty ve chvíli, kdy do školy vstoupila policie.

Čtěte takéDo Afgánistánu se z exilu vrátil vicepremiér Dóstum, na jeho stoupence zaútočil sebevražedný atentátník

Jednání Tálibánu s Američany se konalo v Dauhá, kde má hnutí už delší dobu neoficiální politické zastoupení pro případ zahájení mírového procesu. Schůzky se zúčastnilo několik členů politického výboru Tálibánu a tři američtí diplomaté v čele s Alice Wellsovou, která má na ministerstvu zahraničí na starosti Jižní Asii, potvrdily zdroje Tálibánu pod podmínkou anonymity.

Taliban bohatne na výrobě heroinu a morfia. Konec války je tak v nedohlednu

Pěstování opia v Afghánistánu

Afghánistán ročně vyprodukuje asi 85 procent světového opia, ačkoliv Spojené státy investovaly za roky trvající války proti terorismu přes osm miliard dolarů na boj proti drogám. Léta se opium vypěstované v Afghánistánu pašovalo do zahraničí, kde se opiový sirup zpracovával na heroin.

New York Times uvedly už v polovině července, že se takový mítink očekává, když Trumpova vláda nařídila své diplomacii, že může s Tálibánem vyjednávat přímo. Povstalci vždy přímou diskuzi s Američany požadovali jako podmínku mírových rozhovorů, dokud budou v Afghánistánu američtí vojáci.

Teď jeden z citovaných zdrojů Talibánu uvedl, že na americké osobní účasti bez přítomnosti zástupců afghánské vlády trvalo vedení hnutí. O podrobnostech setkání se ani jeden nezmínil; jen uvedli, že tématem byl mírový proces a Tálibán od něj očekává pozitivní výsledky i další společné schůzky.

Úspěšná příměří

Pokusy Američanů a Tálibánu o zahájení mírového procesu začaly už v roce 2015, ale zkrachovaly poté, co je odsoudila afghánská vláda. Tentokrát se však nic takového nestalo. Úřad afghánského prezidenta Ašrafa Ghaního naopak vzkázal, že vítá a oceňuje každou podporu úsilí o dosažení míru. Podobně se vyjádřil i zástupce vlivné Nejvyšší mírové rady Afghánistánu Attá Ul Rahmán Sálim.

Tálibán nepřijal nabídku míru od afghánské vlády

Afghánský prezident Ašraf Ghaní

Afghánský prezident Ašraf Ghaní nabídl Tálibánu politické uznání a příměří výměnou za mír, ale povstalecké hnutí reagovalo chladně, informuje server Gandhara, afghánská odnož Rádia Svobodná Evropa. Prezidentův mírový plán naopak přivítala dvacítka zemí a OSN. Ghaní na nedávné mezinárodní konferenci v Kábulu uvedl, že by v jeho rámci bez jakýchkoli předběžných podmínek propustil vězně, zrušil sankce a uznal Tálibán za legitimní politické uskupení.

Naděje, že by k mírovým rozhovorům konečně mohlo dojít, posílila nedávná příměří afghánské vlády a Tálibánu u příležitosti konce muslimského postního měsíce ramadánu. Obě strany je nadšeně uvítaly a v podstatě dodržely. V Afghánistánu se také šíří pochody na podporu mírového procesu, které vytvářejí tlak na vládu, aby k němu přistoupila.

Prezident Ghaní teď navrhuje další příměří ke Svátku oběti koncem srpna a Američané ho v tom podporují. Minulý týden navštívil Kábul americký generál Joseph Votel a ocenil, že Ghaní je ochoten jednání s Tálibánem zahájit bez předběžných podmínek, cituje šéfa Centrálního velitelství amerických sil deník New York Times.

autor: gzb
Spustit audio

Související