Tajemný nápis na kostele

26. březen 2014

Kostel Stětí sv. Jana Křtitele v Dolních Chabrech neustále překvapuje odbornou i laickou veřejnost. Už v 70. letech minulého století si odborníci všimli dvouřádkového nápisu na jižním nároží, ale jeho částečné vysvětlení přinesl až letošní rok.

Přestože se první řádek patrně nikdy nepodaří rozluštit, známe sdělení druhého řádku: „Dokud se nemodlíš srdcem, jazyk pracuje zbytečně“. Podle použitého písma odborníci datují tento červený latinský nápis do 15. století, jak už se můžete dočíst také v publikaci Kostel Stětí sv. Jana Křtitele, kterou vydalo Občanské sdružení na ochranu památek v Dolních Chabrech. Detaily se dozvíte také v pořadu Víkendová univerzita s premiérou 8. října.

Společně se ohlédneme za akcí uspořádanou v kostele v rámci Dnů evropského dědictví. Během dne bylo představeno mnoho novinek, které se odehrály za uplynulý rok. Občanskému sdružení se podařilo získat několik grantů, které výrazně pomohly a ještě pomohou s ochranou památky. Představena byla nejen publikace o kostele, ale také plány na naučnou stezku Brána do pravěku. Součástí dne byly také přednášky prof. Jana Royta a PhDr. Zdeňka Dragouna, které jsme pro Víkendovou univerzitu zaznamenali. Uslyšíte tak nejen zajímavosti o ikonografii románských maleb v kostele, ale také nové závěry o archeologických nálezech.

Kristus v mandorle v kostele Stětí sv. Jana Křtitele

Příběh skrytý pod podlahou
Některé příběhy najdete v knížkách, některé ožívají před kamerou, některým dávají prostor fotografie. Jsou ovšem i takové příběhy, které na své vypravěče stále čekají, protože dosud nemají svůj konec…Tato slova uváděla v roce 2010 dokument Příběh skrytý pod podlahou, který byl celý zasvěcen minulosti i současnosti kostela Stětí sv. Jana Křtitele. Ve fotogalerii můžete srovnat nejen výsledek odstranění betonových obložení, ale také plánky kostela, které od roku 2010 prošly proměnou.

Kostel Stětí sv. Jana Křtitele v Dolních Chabrech

Jak kostel souvisí se sv. Anežkou?
Kostel Stětí sv. Jana Křtitele v Dolních Chabrech patří k několika málo místům, které do dnešních dní dokládají počátky české státnosti. Jak uslyšíte ve Víkendové univerzitě, jedna z jeho stavebních fází stála už během života sv. Anežky. Může nám nejen dokreslit představy o prostředí, ale zároveň dokládá schopnosti lidí, kteří tehdy v naší zemi žili.

autor: Adriana Krobová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.