Sýrie – největší humanitární krize světa

18. březen 2014

Syrská občanská válka už připravila o střechu nad hlavou 40% všech Syřanů a způsobila největší humanitární katastrofu na světě, píše agentura DPA. Přes devět milionů Syřanů dnes pobývá v uprchlických táborech – 6,5 milionu žije v provizorních podmínkách v Sýrii a přes dva a půl milionu dalších našlo útočiště v sousedních zemích.

Hodně jich přijaly bohatší státy, ale v zemích jako Egypt, Libanon, Irák, Jordánsko nebo Turecko vytvářejí utečenci obrovský tlak na místní ekonomiku a infrastrukturu. OSN u příležitosti sobotního tříletého výročí války upozornila, že situace se stále zhoršuje a nedochází k žádným smysluplným krokům, které by krveprolití zastavily. Konflikt si vyžádal už 146 000 mrtvých, uvádí exilová Syrská observatoř pro lidská práva.

Čtěte také

V březnu výrazně stoupl i počet obětí z řad libanonského Hizballáhu, který v Sýrii bojuje po boku prezidenta Bašára Asada. Jen za prvních deset březnových dní bylo zabito 15 ozbrojenců hnutí v bitvě s povstalci o město Jabrúd, píše libanonský Daily Star. Cituje oznámení Hizballáhu, podle kterého muži zahynuli při „plnění svých džihádistických povinností“. Jen v bitvě o Jabrúd, která zuřila měsíc, přišlo hnutí o 40 bojovníků, uvádí Hizballáh na své webové stránce. Nejmenovaný zdroj blízký hnutí řekl deníku, že od podzimu roku 2012, kdy se Hizballáh do syrské války zapojil, ztratil na 500 mužů.

Asadova armáda a Hizballáh v neděli Jabrúd dobyly, dodává agentura AP. Bylo to poslední město u libanonských hranic, které ovládali rebelové, a mohli tak volně přecházet do východního Libanonu. Jabrúd pro ně představuje obrovskou ztrátu. Hizballáh se na jeho dobytí významně podílel. Podle nejmenovaného citovaného zdroje teď armáda zatlačuje povstalce ještě dál do vnitrozemí s cílem zajistit celé libanonské hranice a uzavřít všechny koridory.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: gzb
Spustit audio