Světelné Wi-Fi, tedy Li-Fi

22. říjen 2013

Čínští vědci ze Šanghaje vyvinuli světelnou obdobu Wi-Fi. Jde vlastně o bezdrátový přenos dat pomocí světelných zdrojů. Za tímto účelem byli vědci schopni využít i obyčejných žárovek typu LED a malých kamer. Tyto komponenty připojili ke speciálním čipům, které zabezpečovaly zpracování a (de)modulaci signálu.

Takto modifikované běžné svítidlo se proměnilo ve vysokorychlostní datový zdroj, který byl schopen přenášet datový tok až 150 Megabitů za sekundu (150 Mbps), tj. zhruba 10 krát větší než běžné WiFi. Jednowattová LED žárovka by takto dokázala připojit k internetu až 4 počítače, samozřejmě za předpokledu, že by podobné obousměrné optické adaptéry byly připojeny i ke každému z nich. Nový způsob optické komunikace téměř okamžitě získal přezdívku - Li-Fi, i když jeho oficiální název zní Visible light communications (VLC).

Autor názvu Li-Fi, profesor Harald Haas z Univerzity v Edinburghu, předvedl, že nová technologie zvládá dokonce i vysílání videa o vysokém rozlišení v reálném čase. Podle vědců z německého Fraunhoferova Institutu bude po jistém zdokonalení možné tímto způsobem přenášet datový tok až 3 gigabity za sekundu, pokud se na světelném vysílání budou podílet tři různé barvy. Technologie Li-Fi je však zatím v plenkách, na její praktické využití si budeme muset ještě řadu let počkat.

Význam technologie Li-Fi v porovnání s běžnými Wi-Fi adaptéry a routery je dále podtržen zjištěním, že světelná technologie může být levnější a energeticky úspornější. Oblast viditelného světla je navíc pro podobné přenosy potenciálně až 10 000 krát “datově širší” než pásmo radiových vln, což slibuje prostor pro úměrně vyšší datové rychlosti. K výhodám světelného bezdrátového spojení můžeme připočíst i fakt, že světelné zdroje jsou dnes prakticky všude. Jeho nevýhodou naopak je, že světelné signály lze poměrně snadno blokovat, v jejich cestě nesmí nic stát. Avšak tato vlastnost zase výrazně brání dálkovému odposlouchávání komunikace či hackingu připojených zařízení.

Zdroje: BBC, Mashable, Xinhuanet News, Phys.Org

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio