Súdánu hrozí, že se stane kořistí regionálních mocností

4. květen 2019

Za nové revoluce v Súdánu se demonstranti nedívají s nedůvěrou jen na starou vojenskou gardu sesazeného prezidenta Umara Bašíra.

Britský list Observer si všímá, že nedávno protestovali i před egyptským velvyslanectvím v Chartúmu a odsuzovali egyptského prezidenta Abdala Fattáha Sísího. Mezi provolávanými slogany byl i pokřik, „řekněte Sísímu, že egyptské hranice končí u Asuánu!“.

Chtěli tím naznačit, že si nepřejí vměšování Egypta do súdánských záležitostí. Súdánci se totiž podle Observeru bojí, že politických nepokojů v jejich zemi využije nějaká regionální mocnost. Stejně jako západní diplomaté se nejvíc obávají, že Súdán bude zatažen do sílícího blízkovýchodního sporu mezi Saúdskou Arábií, Spojenými arabskými emiráty a Egyptem na jedné straně a Íránem, Tureckem a Katarem na straně druhé.

Saúdové, Egypťané a Emiráty jednali rychle. Hned po pádu súdánského prezidenta Bašíra přijela do Chartúmu saúdská delegace s nabídkou pomoci ve výši tří miliard dolarů, včetně vysoké částky v hotovosti určené ke stabilizaci súdánské finanční krize.

Byl to bakšiš související s problematičtějšími tématy. Tím hlavním je zajištění pokračující súdánské podpory ve válce v Jemenu, kde v bojích koalice vedené Saúdy padly už stovky Súdánců. Saúdové a Egypťané také chtějí Súdán přemluvit k zapojení do svého regionálního tažení proti Muslimskému bratrstvu.

Mnoho lidí podezřívá Sísího, že chce v Súdánu zajistit pokračování vlády armády, stejně jako je tomu v Egyptě. To vše znepokojuje množství súdánských demonstrantů, kteří nesvrhli jednoho autokrata proto, aby se jim doma naparoval jiný ze zahraničí.

Rozdělená armáda

Podle jednoho z protestujících, Muhammada Saláha, se Súdánci, kteří brojili v ulicích proti vládě armády, sešli hned, jak uslyšeli Sísího výzvu k politickému přechodu v Súdánu. A sepsali dopis, který vyzývá Egypt, aby se do Súdánu nevměšoval.

Co znamenají boje o Tripolis pro Libyi i celý region?

Libyjský generál Chalífa Haftar

Libyjský generál Chalífa Haftar zaútočil na hlavní město Tripolis, kde sídlí mezinárodně uznávaná vláda národní jednoty. Libye teď stojí na prahu občanské války, která by zničila dlouholetou diplomatickou snahu o usmíření obou soupeřících ozbrojených skupin, varuje britský list Guardian.

Saláh ale vysvětluje, že v súdánské armádě existují dvě názorové skupiny. Jedna má blízko k Emirátům a Saúdské Arábii, zatímco druhá ke Kataru a Turecku. Ta první je silnější a dostává finanční prostředky a politickou podporu od Emirátů, Rijádu a Káhiry.

Obavy vyjadřuje i súdánský deník At-Tajjár, který byl za Bašíra několikrát zrušen. Přední komentátor listu Šamael Núr poukazuje na vazby prominentních súdánských generálů z přechodné vojenské rady na regionální hráče, kteří mají své vlastní zájmy.

Citlivost tohoto tématu se projevila, když byl nedávno nakrátko zatčen vůdce jedné islamistické strany Muhammad Gizúlí poté, co na tiskové konferenci kritizoval zasahování Emirátů do súdánských věcí.

V rozhovoru pro britské novináře zdůraznil, že si Súdánci nepřejí žádné vměšování kohokoli. „Došlo k revoluci a my vítáme každou zemi, která nám chce pomoci hospodářsky, ale ne politicky,“ cituje Gizúlího list Observer.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.