Studený plamen, kterým se měl podle komunistů upálit Palach, nepoužívají ani filmoví kaskadéři

17. leden 2019

Před 50 lety se na protest proti nečinnosti po sovětské okupaci upálil student Jan Palach. Vážně popálený mladík byl ihned odvezen do nemocnice. Komunisté následně prohlásili, že se Palach zapálil studeným ohněm, který ale ve skutečnosti popáleniny vůbec nezpůsobí.

Studeného ohně docílíme zapálením směsi metanolu a vody ve stejném poměru. Vzniklý plamen nejenže nevypadá jako skutečný oheň, ale navíc se jím ani nemůžeme spálit. 

Je to takový modrý plamen, který by se dal připodobnit k plynovému plamenu nebo k hoření alkoholu na jídle.
Jan Havlík

„Metanol je jednoduchý alkohol, který poměrně snadno hoří. Neuvolňuje ale příliš mnoho tepla a teplota hoření je relativně nízká. Dalším důvodem, proč plamen nepálí, je přítomnost vody, která má schopnost zadržovat teplo. Takže veškeré teplo je pohlceno a neublíží nám,“ vysvětluje Jan Havlík z Vysoké školy chemicko-technologické.

Nikdo by tomu nevěřil

Podle chemika Jana Havlíka by bylo použití studeného ohně pro demonstrační sebeupálení nesmyslné. „Všichni by to odhalili jako podvod,“ říká.

Jan Palach byl jako bratři Mašínové. Poslechněte si, jak na Palacha vzpomíná jeho kamarád z dětství

Stanislav Hamr, kamarád Jana Palacha z dětství

16. ledna 1969, tedy přesně před 50 lety, se na Václavském náměstí v Praze zapálil Jan Palach. Jeho kamarád z dětství Stanislav Hamr se po 50 letech rozhodl promluvit. Jan podle něho nebyl žádný uzavřený filozof. „Byl to normální kluk,“ shrnuje v rozhovoru s Lucií Výbornou.

Vzhledem k tomu, že studený plamen nevypadá realisticky, používají i filmoví kaskadéři raději oheň skutečný. Při scénách, kde se vyskytují hořící postavy, používají speciální oblečení a chladící gel.

„Ten člověk je oblečen do spodního nomexového prádla, které je nehořlavé. To se zageluje chladícím gelem, přes ně se obleče kombinéza z Formule 1 a všechno se zase zageluje, včetně nekrytých částí obličeje,“ popisuje kaskadér Ladislav Lahoda.

I přes tato důmyslná opatření prý ale k lehkým popáleninám ušních boltců nebo nosní dutiny může dojít. Celý kaskadérský kousek trvá maximálně minutu a tým má domluvené znamení, na které hořícího kaskadéra bezpečně uhasí.

autoři: Eva Kézrová , marz
Spustit audio

Související