Střet politických zájmů, hodnotí účast českých europoslanců na kontrolní misi EP Knotek. Babiš snižuje její váhu, reaguje Vrecionová

6. březen 2020

Únorová cesta členů výboru pro rozpočtovou kontrolu Evropského parlamentu do České republiky začíná mít dopady, které asi předvídal jen málokdo. Premiér Andrej Babiš z hnutí ANO označil předsedkyni výboru Moniku Hohlmeierovou za „pomatenou“, dva české členy mise, Mikuláše Peksu z Pirátů a lidovce Tomáše Zdechovského, za vlastizrádce.

Všichni zmínění europoslanci dostávají podle svých slov od té doby výhrůžky smrtí.

Čtěte také

Europoslankyně Hohlmeierová je přesvědčena, že Evropská unie nesmí tolerovat takové urážky a chce, aby Babišova slova probral předseda Evropského parlamentu David Sassoli s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou a předsedou Evropské rady Charlesem Michelem. Andrej Babiš nicméně ve čtvrtek své výhrady vůči Hohlmeierové zopakoval, podle něj urazila české zemědělce.

Zkrocení europoslankyně?

„Z té zprávy, kterou podali, tak tam se jednoznačně vyhradili vůči velkým zemědělcům a nerespektovali trendy, které jsou. Já přesně neznám detaily dopisu, který poslala Agrární komora panu Sassolimu, ale oni upozorňují, že závěry nebyly objektivní,“ deklaruje europoslanec z hnutí ANO Ondřej Knotek.

Andrej Babiš se na Twitteru ohradil proti tvrzení europoslankyně ODS Veroniky Vrecionové, že tlačil na kancléřku Angelu Merkelovou, aby „zkrotila“ svou europoslankyni, a vyzval ji k omluvě.

„Já na tom trvám, protože mám tu informaci z důvěryhodných zdrojů: od europoslanců za CDU, kteří mají blízko k Merkelové. Trvám na tom a nevidím důvod, abych se omlouvala. Myslím si, že premiér by se měl omluvit řadě lidí, které tady sprostě pozurážel,“ komentuje věc Vrecionová.

Politická mise?

Babiš říká, že delegace z Evropského parlamentu byla politickou misí. S tím souhlasí i Knotek, podle kterého není problém kontrolní mise jako taková, ale účast českých opozičních europoslanců.

Čtěte také

„Ti strašně moc kopali za to, aby ta mise byla. Dokonce jim to bylo i doporučováno ze strany jejich politických kolegů z frakcí, aby nejezdili, že to může zničit objektivitu mise, ale oni to nereflektovali a dokonce vyplynulo, že se při přípravách snažili ovlivnit, jaká média budou mít přístup k tiskové konferenci,“ říká Knotek a dodává, že jsou dokonce stínovými zpravodaji a označil to za střet politických zájmů.

To, že čeští europoslanci nemuseli na misi jezdit, si myslí i Vrecionová. „Dá se očekávat, že potrefená husa začne jako první křičet a zneužívat jejich účasti, jak Babiš teď dělá, k tomu, aby snižoval váhu kontrolní mise. To předvádí i Ondřej Knotek. Tomáš Zdechovský se už stáhl, že nebude stínový zpravodaj v této záležitosti, ale chtěla bych také upozornit, že rezoluce, co vzniká a o které máme příští týden hlasovat, tak na té jako hlavní vyjednavači pracují i zástupci frakce Renew Europe, kde je i hnutí ANO,“ zdůrazňuje europoslankyně.

Vede europoslankyně Monika Hohlmeierová osobní křižáckou výpravu proti Andreji Babišovi? Jaké důsledky může mít kauza pro postavení České republiky v rámci EU? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Jan Bumba , jpr
Spustit audio