Střelba v Istanbulu završila mimořádně krvavý rok v Turecku

K silvestrovskému teroristickému atentátu v Istanbulu se přihlásila organizace Islámský stát. Informuje o tom agentura Reuters. Při útoku v nočním klubu Reina zahynulo 39 lidí a na 70 dalších bylo zraněno, píše agentura AP.

Než útočník do nočního klubu vešel, zastřelil policistu a jednoho civilistu. Skoro dvě třetiny obětí byli cizinci – občané Saúdské Arábie, Indie, Kanady, Sýrie, Izraele, Tuniska, Iráku, Libanonu a Belgie.

Další podrobnosti doplňuje server BBC. Jak s odkazem na turecká média uvádí, pachatel při útoku vypálil až 180 střel. Ke klubu Reina přijel taxíkem. Střelba trvala asi sedm minut. Útočník pak využil zmatku a utekl.

Islámský stát se mstí za Erdoganův obrat

Izraelský bezpečnostní expert Josi Melman připisoval útok Islámskému státu od samého počátku. V analýze pro deník Jerusalem Post zdůrazňuje, že turecký prezident Recep Tayyip Erdogan platí vysokou cenu za svou manipulativní a krátkozrakou politiku. Když vypukla válka v Sýrii, začal Islámský stát podporovat nebo přinejmenším přehlížel jeho činy.

Jak Melman uvádí, Erdogan využil Islámského státu jako nástroje k porážce syrského prezidenta Bašára Asada a vyvolání chaosu v Sýrii. Chtěl Asada potrestat za to, že v minulosti poskytoval útočiště členům Strany kurdských pracujících (PKK). Umožňoval dobrovolníkům, aby přes Turecko přecházeli do Sýrie, kde se přidávali k Islámskému státu. Dokonce mu dodával i zbraně a kupoval od něj ropu, a finančně tak podporoval jeho chalífát v Sýrii a Iráku.

Ale jak Melman podotýká, před rokem a půl Erdogan svou politiku změnil. Důvodem byl americký tlak, vstup Ruska do syrského konfliktu a nakonec i dohoda s Evropskou unií, od které Ankara přijala miliardy eur za to, že zastaví příliv uprchlíků. Na černé listině se ocitl i Islámský stát, a tak je Turecko od června 2015 terčem útoků, čteme v deníku Jerusalem Post.

Atentáty v Turecku si loni vyžádaly rekordní počet mrtvých. Agentura AP jich napočítala skoro 370 a k tomu zmiňuje dalších 270 obětí neúspěšného červencového pokusu o puč. K některým útokům se přihlásil Islámský stát, zatímco jiné mu turecké úřady připisují.

Útok v Turecku

Vraždí i Kurdové

Další provedla skupina Sokoli za svobodu Kurdistánu (TAK), odnož Strany kurdských pracujících (PKK), která útočí hlavně na policisty a vojáky. K některým útokům se hlásili jak radikální islamisté, tak Kurdové, k jiným nikdo.

Islámský stát stál podle Turků za lednovým sebevražedným atentátem v Istanbulu, při kterém zahynulo 12 německých turistů. Kurdové zase v únoru odpálili automobil s výbušninami, který zabil 29 lidí, převážně vojáků. Kurdka se odpálila v březnu v Ankaře a zavraždila 37 osob. Bez útoku neminul jediný měsíc.

K těm nejkrvavějším patřil v červnu trojitý sebevražedný atentát na letišti v Istanbulu se 44 oběťmi. V srpnu se sebevrah odpálil na kurdské svatbě v Gaziantepu a zabil 51 lidí a začátkem prosince připravily dvě bomby o život 44 civilistů na stadionu v Istanbulu. Devět dní nato zastřelil turecký policista ruského velvyslance v Ankaře, shrnuje nejzávažnější loňské teroristické útoky v Turecku agentura AP.

autor: gzb
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.