Strach o kariéru

19. červenec 2004

Britský muzikant Elton John říká, že v Americe panuje atmosféra strachu jako v dobách mccarthyismu padesátých let. V rozhovoru pro newyorský časopis Interview připomíná, že kdysi populární zpěváci svobodně komentovali společenské dění, zatímco dnes si hvězdy rozmyslí protestovat proti válce v Iráku, protože se každý bojí o kariéru.

Elton John byl podle svých slov vyděšen hrubou taktikou americké administrativy a pozastavil se nad tím, že na jedné straně lze svobodně podporovat Bushe, a na druhé ho nelze svobodně kritizovat. Jsou země, kde je kritika vrchnosti nemyslitelná a nikoho to ani nepřekvapuje, protože to plyne z diktátorské povahy režimu. Jsou pak takové, které se sice hlásí k demokracii, ale politici a jiní mocní si pečlivě hlídají svůj mediální obraz, a když ho někdo poškozuje, najdou nenápadný, anebo alespoň nenapadnutelný způsob, jak to zatrhnout.

Nejen hvězdy showbyznysu, o kterých hovoří Elton John, ale i novináři, kteří mají svobodu slova v popisu práce, se instinktivně vyhýbají polemikám, které by je mohly připravit o zaměstnání. V atmosféře strachu z dlouhých prstů mocných se média zpronevěřují svému poslání "hlídacího psa demokracie" a stávají se prostředkem manipulace. Výsledkem je pokřivený anebo rovnou nepravdivý obraz skutečnosti, nicméně veřejnost si to zpravidla neuvědomuje. V médiích totiž polemika nechybí. Jenom se stále častěji stává pravidlem, že terčem kritiky jsou pouze ti mocní, kteří si to raději nechají líbit, než by mafiánsky zjednali pořádek.

Elton John by klidně mohl se svým povzdechem nad atmosférou strachu o kariéru, kterou trpí lidé veřejně známí, udělat turné po drtivé většině zemí dnešního světa. A ani u nás by si nepovzdechl marně.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.