Strach je velmi účinný prvek volebních kampaní

27. květen 2022

Na podzim, kdy bude předvolební prezidentská kampaň v plném proudu, může kulminovat i obava ze sociálních i ekonomických dopadů migrace lidí z Ukrajiny. Filozofka Tereza Matějčková připomíná, že migrace – i když doopravdy neexistující – hrála roli už v minulé kampani. Pro českou společnost je to téma stále důležité, jak ostatně potvrzuje průzkum Českého rozhlasu Rozděleni svobodou.

Čekání na prezidenta 
s filozofkou Terezou Matějčkovou,
s ústavním právníkem Janem Kyselou,
s komentátorem Petrem Nováčkem a moderátorem Janem Pokorným.

„Strach je velmi účinný prvek volebních kampaní,“ připomíná ústavní právník Jan Kysela.

Pocit nebezpečí může být podle něj vnímán i v prosté ztrátě pozornosti: „Já mám pocit, že mi vznikla újma tím, že se místo o mně zajímají o někoho jiného,“ nastiňuje názory veřejnosti.

„Proto jde o to, jaký jiný typ strachů – než jsou strachy klasické, xenofobní z toho opravdu hodně odlišného – jsme schopni na ten ,papírek‘ napsat.“

Situace pro kandidáta pracujícího se strachem se může otočit v okamžiku, kdy začne víc Ukrajinců z Česka odcházet než přicházet, doplňuje svou úvahu ústavní právník.     

Petr Pavel působí nejistě

Jeden z horkých prezidentských kandidátů generál ve výslužbě Petr Pavel nedávno řekl, že se vzdá své případné prezidentské kandidatury, pokud se objeví vhodnější kandidát s potenciálem výhry. Nikoho podobného ale teď nevidím, dodal Pavel.

Čtěte také

U generála Pavla se navíc neustále zvedá otázka jeho členství v totalitní Komunistické straně Československa (KSČ), podobný problém má šéf hnutí ANO Andrej Babiš, který také zatím neřekl, že bude kanidovat.

Podle komentátora Českého rozhlasu Petra Nováčka to u voličů už nebude hrát roli. „Čas fakt běží a už je mezi tím celá jedna generace. (…) Nemůžeme čekat, že to téma vydrží dalších 50 let,“ míní. 

Podle filozofky Matějčkové teď ale své případné voliče docela znejistil. „Důležité je, jak kdo útoky ustojí – teď nemine jediný týden, aby někdo něco na Petra Pavla ,nevytáhl‘. Když se pak má k novému problému vyjádřit, je extrémně defenzivní a působí nejistě,“ míní filozofka.

Čtěte také

Celkově tak podle ní nepůsobí jako silný kandidát, který by všechny útoky v kampani „ustál“.

Podle Kysely ale jde o to, o jakých voličích se mluví. „Pro tu část společnosti, o kterou se bude ucházet někdo jiný než Andrej Babiš, nemusí být úplně bezvýznamný fakt, že někdo byl před rokem 1989 komunista. (...) Ve chvíli, kdy sbíráte každou tisícovku hlasů, tak se nad tím úplně mávnout rukou nedá,“ uzavírá právník.  

Pro ústavního právníka Kyselu ale výrok generála Pavla nemusí být až tak šokující. „Mým motivem může být, že nechci, aby Česko mělo příšerného prezidenta republiky. A já si myslím, že bych příšerným prezidentem nebyl, mám kolem sebe lidi, kteří si myslí totéž a jsem schopen pro to něco udělat,“ uvažuje.

„Ale ten fakt, že říkám-li: ,Chci, aby Česká republika neměla příšerného prezidenta‘, neznamená, že tím prezidentem nutně musím být já. A to mne nijak nepopuzuje. Naopak je mi sympatický.“

Podle právníka by to mohl být pokus o vtažení do hry takzvaný slovenský model. „Kdy se všichni kandidáti, kteří se ucházeli o podobnou část voličů, domluvili, že ten, kdo bude mít větší šanci, půjde do závěrečného klání a ostatní mu ustoupí." 

Čekání na prezidenta najdete na webu Českého rozhlasu Plus, v aplikaci mujRozhlas a v dalších podcastových aplikacích. Ve vysílání Plusu ho uslyšíte v neděli 27. května po 18. hodině.

Spustit audio

Související