Státní podpora OKD je pořád levnější než desítky tisíc nezaměstnaných v ulicích, říká odborář

10. prosinec 2015

Vládu čeká nové vyjednávání o osudu dolu Paskov. Původně tam těžba měla skončit v roce 2017. Jenže kvůli klesajícím cenám uhlí se zřejmě nepodaří dodržet podmínky úmluvy mezi státem a společnostmi NWR a OKD.

NWR proto navrhuje ukončení těžby už příští rok, nebo převod prodělečného závodu na stát. To ale jako jeden z mnoha ministrů odmítl i ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD). Podle něj je situace vážná, a dnes bude o ní jednat s odboráři.

„Nejedná jen o důl Paskov, ale o existenci celého OKD, které hrozí bankrot začátkem příštího roku,“ uvedl v Dnešním Plusu předseda Odborového svazu pracovníků v hornictví, geologii a naftovém průmyslu Jan Sábel.

Podle něj nejde jen o ohrožení 2 tisíců horníků na dole Paskov, ale dalších 13 tisíců v dolech na Karviné a v návazných profesích, což je dalších 30 tisíc lidí.

„Pokud bude za OKD stát nějak pan Bakala, tak pak je jednání velmi problematické,“ tvrdí Sábel. „Na místě vlády bych OKD, tedy panu Bakalovi nedal ani korunu, a řešil to jiným způsobem.“

Možností je restrukturalizace OKD, navrhl odborář. „Víme o tom, že by se našli i kupci, kteří by mohli jednotlivé doly dále provozovat. Bakalovi ale nelze věřit. Je to nezodpovědný podnikatel, a stát se s ním bude těžko domlouvat.“

To že ceny uhlí klesají, Sábel uznává, i proto je nezbytná podpora ze strany státu. „Pokud by se v České republice chovali vlastníci dolů podobně zodpovědně jako vlastníci dolů v Německu, Rakousku, Polsku a dalších státech, tak není státní podpora těžby.“

„I podpora státu na těžbu je daleko levnější než pustit desítky tisíc nezaměstnaných do ulic,“ varoval odborář.

Ten chápe vládu, že těžko bude podporovat ODK. „Když víme, že se z OKD vyvedly miliardy korun.“

Pokud by problém trval delší dobu, je třeba podporovat těžbu, ale zároveň připravit pro pracovníky jiné možnosti zaměstnání, navrhl odborář.

„My preferujeme určitě zaměstnanost v dolech, eventuálně restrukturalizaci, a možná další firmy, které by do regionu přišly,“ shrnul požadavky zaměstnanců OKD Jan Sábel.

autoři: bur , oci
Spustit audio