Státní garance

13. únor 2003

Žádost Sazky o státní garanci na úvěr, ze kterého míní postavit víceúčelovou halu, se ve vládě nesetkala s porozuměním. Nelze se tomu příliš divit za situace, kdy je stát zadlužen a garance riskantní. Vláda má neprůstřelné alibi: těžko chtít od dlužníka, aby ručil za jiného dlužníka. To ostatně ve vztahu k zadlužené firmě, na jejímž pozemku staví, odmítá i Sazka.

Po vládě nelze žádat, aby riskovala situaci, že bude v budoucnu muset volit mezi splatností poskytnuté garance a valorizací důchodů, jak včera situaci glosoval premiér. Daňový poplatník může být v tomto případě klidný, teď jde ještě o to, zda bude spokojený také hokejový fanoušek. Několik hodin byla včera ve hře možnost, že by se v případě neschopnosti Sazky dokončit halu v Praze konalo mistrovství světa v ledním hokeji v Pardubicích. Výbor hokejového svazu ovšem večer oznámil, že to z ekonomických důvodů nepřipadá v úvahu. Nemá-li být organizace šampionátu prodělečným podnikem, musí se prý konat v metropoli. Šéfa hokejového svazu Karla Guta mrzí, že se problémy s halou prezentují tak, že Sazka licituje a vydírá stát, nicméně věří, že Sazka uspěje v jednání s bankami a předejde se mezinárodní ostudě.

Druhé odřeknutí pořadatelství by mimochodem nemuselo být ostudou jedinou. Šéf společnosti CME, která se soudí s Českou republikou kvůli své investici v televizi Nova, řekl britskému deníku Times, že v případě úspěchu u soudu bude vymáhat své peníze vskutku originálně - slibuje pronásledovat naše hokejisty na mezinárodních turnajích a docílit, že jim v exekuci budou zabavovány dresy a hokejky. Za takové situace by si naši reprezentanti skutečně zahráli pouze doma. Pro Sazku, šlechetně pečující o český sport, by to mělo být výzvou nespekulovat a rychle stavět.

autor: iho
Spustit audio