Stát blokuje soukromou výstavbu, půjčky pro mladé drahé bydlení nevyřeší, kritizuje Skopeček (ODS)

23. srpen 2018

Česko trápí velká bytová krize a stát ji chce zmírnit výhodnými půjčkami pro mladé rodiny. Je to správná cesta, jak alespoň zčásti utišit hlad veřejnosti po vlastním bydlení, nebo jen účelové gesto politiků před komunálními volbami?

„Určitě ne, na tomto nástroji se nepracuje 14 dní, ale je to delší koncepce,“ odmítá ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová za hnutí ANO. Připouští ale, že ministerstvo tímto nástrojem cílí především do menších měst a na venkov.

Stát by podle ní měl pomáhat určitým skupinám lidí, jako jsou senioři nebo právě mladí lidé, u kterých je velmi důležité, aby „zakořenili i jinde než jen ve velkých městech“. Plán pro letošní rok počítá se 650 miliony korun a na základě 340 žádostí již bylo vyčerpáno zhruba 400 milionů.

S programem (půjček na bydlení pro mladé) počítáme i nadále, alokujeme do něj zhruba jednu miliardu ročně. Rozhodně to není nějaká jednorázová akce.
Klára Dostálová

Ve velkých městech, kde je problém s bydlením větší, se chce ministerstvo zaměřit na program výstavby, a to především nájemního bydlení v koordinaci s obcemi. V rámci programu by prý mohly stavět i podnikatelé a neziskové organizace.

„Pokud by obec stavěla bytový dům, mohla by až 20 procent bytů dát na sociální účely, na které by dostala stoprocentní dotaci, a na zbytek pak zvýhodněný úvěr,“ přibližuje Dostálová možnou podobu státní podpory.

Stát zkomplikuje, pak napravuje

Naopak poslanec Jan Skopeček z ODS program půjček na bydlení pro mladé kritizuje, stát by si prý neměl hrát na banku. Srovnává také 650 milionů korun vyčleněných na program s objemem loni poskytnutých hypoték, který činil přes 200 miliard korun.

„Tato dvě čísla ukazují, že to nemůže problém s bydlením vyřešit,“ upozorňuje Skopeček. Stát by se podle něj měl postarat o co nejjednodušší stavební řízení a nekomplikované územní plánování, protože příčinou drahého bydlení je nedostatečná nabídka.

Stát blokuje soukromou výstavbu, komplikuje život developerům i rodinám, které se rozhodnou stavět. A když to zkomplikuje, tak řekne: ‚Ono to nefunguje, musí to začít dělat obec a stát.‘ A takhle se zacyklujeme.
Jan Skopeček

„Žijeme v absurdní době, kdy centrální banka varuje před přehříváním trhu s bydlením a přitvrzuje poskytování hypoték. A na straně druhé stát jde v protisměru k měnové politice centrální banky, cože nesvědčí o koordinaci hospodářských politik,“ podotýká.

Vylidňování venkova navíc podle Skopečka půjčky nezastaví. „Lidé budou na venkově zůstávat, pokud tam budou služby, živnostníci a nějaký život. Ale když se podíváme, jak hnutí ANO zkomplikovalo zejména malým živnostníkům život, tak to může venkovu definitivně zlomit vaz,“ tvrdí.

autoři: Veronika Sedláčková , ert
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.