Staral se o starého kněze, proto pohraničníkům neutekl. Odseděl si devět let

21. září 2014

Byla neděle. Pršelo. Ve tři hodiny ráno 10. dubna 1951 stál mladičký řeholník Anton Srholec na břehu rozvodněné řeky Moravy. Ta odděluje Slovensko a Rakousko.

Třiadvacet promáčených a utrmácených lidí - ušli 40 kilometrů - se vzdalo naděje, že tu noc překročí železnou oponu. Salesián Srholec toužil po studiu teologie v Itálii.

Průvodci, tři starší kněží: Zeman, Tatko a Buzek se neodvážili natáhnout přes řeku lano a uprchlíky nalodit do gumového člunu. Všichni by se utopili. Navíc jim převaděči přiznali, že je před několika hodinami zatkli dva pohraničníci.

Jeden jim utekl, druhého odzbrojili a svázali ke stromu. Zásahový oddíl už pročesával hranice. Skupina mladých, ale i velmi starých kněží s kufry plných knih a psacích stojů se ocitla takřka v bezvýchodné situaci. Dohodli se, že nezbývá nic jiného, než se rozejít.

Ať každý na vlastní pěst se pokusí najít cestu zpátky. Z třiadvaceti duchovních plížících se přes lesy u vesnice Závody policisté pochytali osmnáct. Mezi nimi i Antona Srholce, který podpíral starého kněze.

Anton Srholec

Poslouchejte další Příběhy 20. století o bývalém politickém vězni, knězi a milosrdném člověku, který se v Bratislavě stará o bezdomovce. Zlé jazykové tvrdí, že kromě toho byl také estébákem. Jak to tedy je?

Prostudovali jsme archivní svazky StB, nechali si vyprávět jeho příběh. Poslouchejte v neděli 21. září ve 20h dokument o Antonu Srholcovi. Repríza poběží na Radiožurnálu v sobotu 27. září v 21h.

Čtěte také

autor: Mikuláš Kroupa
Spustit audio