Stanislav Devátý: Z disidenta šéfem Bezpečnostní informační služby

24. září 2024

Výraznou osobností takzvaného Palachova týdne v lednu 1989 byl Stanislav Devátý. Signatář Charty 77, které dělal rok jejich mluvčího. Zároveň patřil mezi členy Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných (VONS).

V lednu 1989 se mu podařilo dostat ke hřbitovu ve Všetatech, kde je Jan Palach pochovaný. Ve stejném roce se opakovaně ocitl ve vazbě, za akce proti režimu mu hrozilo 20měsíční vězení – a tak odešel do ilegality. 

Čtěte také

Stanislav Devátý je dnes advokátem, ale po listopadu 1989 byl poslancem Sněmovny národů Federálního shromáždění za Občanské fórum, později za ODS. V letech 2016 až 2020 byl zastupitelem Zlínského kraje, hlavně ale v letech 1992–1996 šéfoval Bezpečnostní informační službu (BIS).

Zapomenutý příběh přelomového roku našich moderních dějin připomíná repríza, kterou v roce 2004 připravil Jan Sedmidubský. Na webu jen do 24. října 2024.

autor: Jan Sedmidubský
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.