Stále věřím, že vláda může být jmenována jako celek. Doufám, že do Vánoc, říká šéf STAN Rakušan

10. prosinec 2021, aktualizováno

„Situace není uzavřena, v pondělí bude jasno. Stále věřím, že vláda může být jmenována jako celek,“ říká předseda STAN Vít Rakušan v pořadu Téma dne. Dodává, že když se to nestane, přichází čas na kompetenční žalobu. „Rozhodně nikoho jiného nehledáme,“ odpovídá na možné prezidentovo veto Piráta Jana Lipavského.

Čtěte také

„Designovaný premiér Petr Fiala donesl prezidentovi seznam se jmény, na kterém je koaliční shoda. Koaliční shoda je vyjadřována právě tím, že teď nebudeme, a to na žádný nátlak, přicházet s nějakým jiným kandidátem. Seznam, který leží u prezidenta, je platný,“ doplňuje.

Do Lán se v pátek chystá poslední kandidát na ministra zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Nominant na ministra zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) měl v úterý pozitivní test na covid, takže se s prezidentem nesešel a nový termín zatím nedostal. 

Pevně doufám, že nová vláda skutečně do Vánoc bude.
Vít Rakušan

Jak ale řekl Radiožurnálu kancléř Vratislav Mynář, lidoveckého kandidáta by mohl ve vládě dočasně nahradit šéf KDU-ČSL Marian Jurečka.

Designovaný premiér Petr Fiala se mezitím s prezidentem sešel na neformální schůzce, při které měli mluvit o dalším postupu. Původně se měli oba politici sejít, až skončí série Zemanových schůzek s kandidáty.

Spor o Lipavského

Jediným sporným ministrem tak zřejmě zůstává kandidát na post šéfa diplomacie Jan Lipavský (Piráti). Podle Frekvence 1 mu doporučil, aby z kandidatury odstoupil, kancléř Vratislav Mynář ale ve vysílání Českého rozhlasu nic podobného nepotvrdil. Fiala pak na Twitteru uvedl, že se na nominaci ministrů nic nemění.

Ve středu pro Českou televizi dodal, že pokud Zeman všechny ministry nové vlády nejmenuje, podá k Ústavnímu soudu kompetenční žalobu. Termín jmenování nové vlády by tak ale byl velmi nejistý, a to v době ekonomické i zdravotní krize.

„To je obrovitánský problém. Všichni cítíme, že vláda, která už nemá legitimitu, která ale vzešla z říjnových parlamentních voleb, už sama nemá příliš velkou ambici vládnout a přicházet se svými řešeními,“ domnívá se Rakušan.

Hosté pořadu Téma dne:
Vít Rakušan, předseda STAN
Alena Schillerová (za ANO), ministryně financí v demisi, předsedkyně poslaneckého klubu ANO
Jan Kudrna, ústavní právník, Katedra ústavního práva Právnické fakulty Univerzity Karlovy
Václav Dolejší, politický reportér Seznam Zprávy

„Ale v zájmu lidí v této země, v zájmu toho, abychom mohli pracovat na rozpočtu, je taková, že by vláda měla vzniknout co nejdřív. Proto říkám, já stále věřím, že si tohoto faktu jsou vědomi všichni aktéři na politické scéně, a že nakonec bude vláda nominována jako celek. Pokud ne, budou tady různé další procesní kroky, jako kompetenční žaloba apod.“

„Záleží na tom, jaká bude dohoda mezi premiérem a prezidentem, na formátu a času jmenování. Ale samozřejmě objektivně – pokud prezident odmítá jednoho konkrétního kandidáta uvést do jeho úřadu, jmenovat ho, tak to je samozřejmě komplikace, která může některé termíny znejistit. Ale já pevně doufám, že nová vláda České republiky skutečně do Vánoc bude,“ uzavírá předseda STAN a kandidát na funkci ministra vnitra Vít Rakušan.

Jak na jeho slova reaguje ministryně financí v demisi za ANO Alena Schillerová? A jak by v praxi vypadala kompetenční žaloba? Poslechněte si v audiozáznamu pořadu Téma dne Martina Matějky.

autoři: Martin Matějka , lup
Spustit audio

Související