Společně proti

15. září 2006

Předsedové vlád Slovenska a Česka se včera shodli, že nemají žádný problém spolu hovořit, neboť, jak řekl Mirek Topolánek: "Nejsou žádní extremisté a mají vyšší odpovědnost, než jenom reprezentovat úzké stranické zájmy". Být odpovědný v zahraniční politice není tak těžké jako v domácí, navíc když se podaří najít společného nepřítele. A ten se premiérům nabízel v Bruselu, který chce oddálit rozšíření Schengenského prostoru a stanovuje kritéria pro zavedení Eura, podle Fica a Topolánka zbytečně přísná.

Kritika dvojího metru v Evropské unii je vděčné téma, demonstrující společné zájmy. Pokud jde o nadstandardní vztahy, dokumentovalo je spíše to, o čem premiéři taktně pomlčeli. Mirek Topolánek Ficovi neradil, jak urovnat napjaté vztahy s Maďary a Róbert Fico se na oplátku nezajímal, jak dlouho plánuje Topolánek vládnout v demisi. Vrcholem galantnosti pak bylo, když náš premiér řekl, že program jeho vlády bude "Dzurinda střihnutý Ficem". Těžko říct, co to vlastně znamená, možná nic, ale z hlediska sousedských vztahů je to chytřejší, než když náš předchozí premiér Slovenskem strašil českého voliče.

To nejrozumnější, co mohou politici pro dobré vztahy udělat, je podpořit oboustranně výhodný byznys, což učinili v případě zásobníků ropy. Topolánek i Fico mohou být se svým setkáním spokojeni. Fico kvůli extremistům v koalici není zahraničím zrovna vyhledáván a Topolánek zas efektně prodal výsledek slovensko-českého měření sil ve fotbale, když připomněl, že minule z Bratislavy odvezl tři body. Věcně vzato nebyla tato oficiální cesta našeho premiéra na Slovensko přelomová, ale stačí, že byla nekonfliktní. Pamětníci vědí, že bývalo i hůř.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.