Speciál: Jak vypadal konec války v Plzni?

1. květen 2015

Speciál Studia Leonardo vysíláme živě z Plzně. Věnujeme ho 70. výročí konce války. Jak vypadaly první chvíle po vjezdu amerických vojáků do Plzně? Jak vzpomínají Američané na setkání s obyvateli města a jak oni na ně? Která místa jsou s osvobozením Plzně spojena? Co se dělo s plzeňskou Škodovkou, která byla předtím cílem náletů?

Hosty Studia Leonardo budou pamětníci osvobození Plzně spolu s autory rozhlasových Příběhů 20. století Adamem Drdou a Mikulášem Kroupou ze sdružení Post Bellum a plzeňským historikem Karlem Foudem. Moderuje Martina Mašková.

Historik Karel Foud pracuje v Národním památkovém ústavu v Plzni. Dlouhodobě se věnuje dokumentaci památníků a osudů pamětníků 2. světové války. Je autorem nebo spoluautorem několika odborných knih, včetně publikace 500 hodin k vítězství, věnované cestě amerických jednotek, které se vylodily v Normandii, Československa.

Mikuláš Kroupa dlouhodobě spolupracuje s Českým rozhlasem v pořadu Příběhy 20. století. Od roku 2001 založil a řídí občanské sdružení Post Bellum, které dokumentuje vzpomínky pamětníků českých válečných a poválečných dějin, ze kterých pořad vychází. V roce 2008 inicioval vznik mezinárodního internetového portálu Paměť národa, se kterým získal ceny Inforum a Křišťálová lupa. V roce 2014 byl zařazen do stovky nejlepších inovátorů střední a východní Evropy v žebříčku časopisů Res Publica, Financial Times, společnosti Google a Visegrádského fondu.

Adam Drda je novinář a dlouholetý spoluautor rozhlasových Příběhů 20. století. Jako scénárista se podílel na řadě dokumentárních filmů, včetně cyklu České televize Neznámí hrdinové - pohnuté osudy. Od roku 2007 spolupracuje i se společností Člověk v tísni. Je autorem několika knih, nejnověji v knize Zdálo se, že Bůh je lhostejný zúročil dlouholeté studium osudů rodin, které postihl holocaust, zejména těch, jejichž členové skončili v takzvaném terezínském rodinném táboře v Osvětimi-Birkenau.


autor: mam
Spustit audio