Španělský venkov vymírá. Jeho obyvatelé se s tím ale nehodlají smířit

13. červenec 2018

Vesnice ve vnitrozemí Španělska se rapidně vylidňují. Ale nejen jejich zbývající obyvatelé se s tím odmítají smířit. Za účelem jejich záchrany vzniká řada občanských iniciativ a o slovo se hlásí i místní politici, čteme na serveru španělské verze portálu Local.

Zánik hrozí stovkám lokalit, zjistila loňská studie Centra demografických studií Barcelonské autonomní univerzity. V pěti tisícovkách vesnic obyvatel postupně ubývá, ale 1 840 z nich už opravdu zvoní hrana.

Demografičtí experti překřtili tyto oblasti na „Laponsko jihu“ – s poukazem na podobné problémy a hustotu osídlení, jaké jsou typické pro nejsevernějším region Finska. Ve Španělsku se tento vývoj týká pěti autonomních oblastí.

Jde o regiony s minimem pracovních příležitostí, s nedostatečným dopravním spojením, špatnou dostupností služeb a stárnoucí populací. Rodí se tu málo dětí, a naopak se, vzhledem k věkové struktuře, zvyšuje úmrtnost. A noví obyvatelé, včetně imigrantů, se do těchto oblastí příliš nehrnou, cituje portál Local ze zmíněné demografické studie.

Je třeba vybrat

Jak to změnit? Je třeba vybrat si mezi radikální transformací a rizikem zániku, tvrdí experti. A zdá se, že obyvatelé alespoň některých vesnic si tato slova berou k srdci. Pouští se do projektů, které mají umírajícím obcím vdechnout nový život.

V aragonské vesnici Oliete, kde podle sčítání lidu v roce 2016 žilo na 350 obyvatel, zůstalo na pospas osudu více než 100 000 olivovníků starých sto až pět stovek let. Tento smutný fakt se stal inspirací pro kampaň s názvem „Adoptuj si svůj olivovník“, osvětluje portál Local.

Financování malotřídky

Akce podle něj měla velký úspěch. Obec mohla najmout osm lidí, kteří o olivové háje pečují a z vybraných peněz mohla navíc částečně financovat vesnickou malotřídku, které hrozilo uzavření.

Logo

„Rádi bychom tento model rozšířili i do dalších vylidňujících se venkovských regionů,“ cituje Local jednoho z iniciátorů projektu Alberta Alfonsa. „Je ale třeba opřít se o smysluplné návrhy místních samospráv jako je právě Oliete. Bez nich to nepůjde,“ vysvětluje Alfonso. Dosud se k adopci stromů přihlásilo na 2500 sponzorů, kteří už zachránili na 7 000 olivovníků.

Potíže se zásobováním

Malé vesnice v oblastech kolem města Soria ležícího ve východní části provincie Kastilie a León čelí velkým potížím se zásobováním. Ty teď pomáhá řešit jedna z neziskových organizací. Provozuje dodávky, zásobující obyvatele malých sídel potravinami a poskytuje řadu služeb. Například čištění oděvů, správku obuvi a drobné opravy domácích spotřebičů. Nezisková organizace nazvaná La Exclusiva je navíc vše schopná dopravit zdarma.

Díky svému úspěchu nabízí organizace své služby i vesnicím v okolí města Burgos. Pomáhá nejen mnoha starším lidem přímo v jejich domovech, ale i mladým rodinám, obchůdkům a venkovským hotelů. Vše zatím provozují čtyři lidé, kteří však podle portálu Local stačí obsloužit stovky zájemců v desítkách obcí.

Snaha nadací

Neblahý trend vylidňování venkova, který je způsoben i nedostatkem pracovních příležitostí, se snaží zvrátit i další sociálně zaměřené organizace a nadace. Jedna z nich nyní spouští kampaň s názvem Nuevos Senderos, tedy Nové cesty.

Jejím hlavním cílem je najít pracovní příležitosti ve venkovských oblastech a nabídnout přesídlení rodinám, které se ve Španělsku, ale i v dalších zemích, potýkají s nejrůznějšími existenčními problémy. Jakmile se vyberou vhodní adepti, nadace vše zařídí. Sjedná návštěvu dotyčné vesnice, kde všechny zúčastněné strany seznámí. A pokud se všechno podaří, dohoda je na stole.

Nadace nové usedlíky a jejich integraci dále sleduje. Prozatím do nových domovů v řídce osídlených španělských obcích dokázala přestěhovat 88 rodin, tedy 180 lidí, dodává závěrem portál Local.

autor: smi
Spustit audio

Související