Španělská vláda chce přestěhovat ostatky generála Franca

23. červen 2018

Nová španělská vláda hodlá exhumovat ostatky diktátora Franciska Franca z velkého mauzolea v Údolí padlých u Madridu a proměnit areál v „místo smíření“

Informuje o tom španělská odnož evropského serveru Local.

Datum exhumace ještě není známo, ale premiér Pedro Sánchez ji slíbil. Podle něj Španělsko nedovolí symboly, které Španěly rozdělují. Nemají je ani Německo nebo Itálie, které rovněž zažily fašistickou diktaturu, prohlásil premiér.

Mauzoleum je obrovský komplex, který se rozkládá na ploše skoro čtrnácti čtverečních kilometrů. Nachází se v něm bazilika, rozlehlá promenáda s kolonádou a benediktinské opatství, jehož mniši o areál pečují.

Logo

Základy areálu položil v roce 1940 samotný diktátor Franco. Kopali je republikánští vězňové, z nichž mnozí při těžké práci zemřeli ještě před dokončením stavby v roce 1958. Podle odhadů bylo mrtvých až 27 tisíc.

Urážka demokratického Španělska

Po Francově smrti v roce 1975 komplex navštěvují zejména jeho stoupenci a neofašistické skupiny, které jsou dnes ve Španělsku postaveny mimo zákon.

Čtěte takéOstatky diktátora Franka budou odstraněny z památníku, slíbil nový španělský premiér

Přicházejí však i turisté – okolo čtvrt milionu ročně. Mnoho příbuzných lidí, kteří v boji proti frankistickému režimu padli, sem ale odmítají vkročit a označují památník za „urážku moderního demokratického Španělska“. Podle nich by z něj měly přinejmenším zmizet Francovy ostatky.

Když byli socialisté premiéra Sáncheze loni v opozici, snažili se prosadit návrh zákona, který odstěhování ostatků Franca a Rivery nařizuje a požaduje i zrušení politicky motivovaných soudních rozsudků z Francových dob.

Dnes přijetí normy blokuje už jen konzervativní Lidová strana a pravděpodobně bude schválen. Souhlasí s ním i centristická strana Občané i protiinstitucionální Podemos, připomíná španělský Local.

autor: gzb
Spustit audio

Související