Španělská vláda si chce došlápnout na dosud beztrestné frankistické mučitele

28. červen 2018

Antonio González Pacheco je stařík drobné postavy, který žije v centru španělského Madridu. Je mu sedmdesát let a udržuje se v dobré formě – stále ještě běhá maratony. A když to jen trochu jde, vyhýbá se fotografům a televizním kamerám.

Je to ale také především inspektor takzvané politické brigády, která se kdysi specializovala na potírání oponentů režimu někdejšího diktátora Francisca Franca. Za své brutální metody si vysloužil přezdívku Billy el Niño neboli Chlapeček Billy, a část Španělů ho vnímá s pocitem hlubokého odporu. U bývalých madridských studentů, kteří bojovali za obnovení demokracie v zemi, vzbuzuje bolestné vzpomínky na bití a mučení.

Informuje o tom francouzský deník Le Monde.

Pechecovy oběti zdůrazňují jeho sadistickou povahu. Mlátil je do břicha či chodidel, s pomocí mokrého ručníku jim navozoval pocit dušení, típal jim cigarety o hlavu a nejrůznějším způsobem je fyzicky i psychicky ponižoval. Až donedávna byl symbolem beztrestnosti, jež během demokratické transformace chránila pilíře Francovy diktatury.

Nyní by se však mohl stát naopak jedním z emblémů „demokratické nápravy“, s níž přišla nová španělská vláda socialisty Pedra Sáncheze. Ta se dostala k moci na začátku června poté, co parlament vyjádřil nedůvěru konzervativnímu premiérovi Marianu Rajoyovi, připomínají francouzské noviny.

Snížení penze

Brzy po svém jmenování přišel nový ministr vnitra a bývalý soudce Fernando Grande-Marlaska s návrhem, aby bylo Pechecovi odebráno státní vyznamenání za zásluhy, které mu bylo uděleno v roce 1977. Pokud k tomu dojde, bývalý policista přijde o hlavní výhodu, která je s medailí spojená: patnáctiprocentní navýšení důchodu.

Čtěte takéŠpanělé po letech řeší skandál ‚kradených dětí‘ za Frankismu. Soud se zabýval případem obviněného lékaře

Požadavek předneslo před španělským parlamentem Sdružení pro uchování historické paměti. Zdůvodnilo ho tím, že „občané, kteří věří v demokracii, by neměli ze svých daní přispívat na mučitele“. Když lídr protestní levicové strany Podemos Pablo Iglesias před zákonodárci předčítal svědectví Pechecových obětí, neubránil se slzám, všímá si Le Monde.

Naproti tomu bývalý ministr vnitra z Lidové strany Španělska Juan Ignacio Zoido již dříve vysvětlil, že činy, z nichž je Pecheca obviňovaný, nefigurují v žádném rozsudku a že nedostal od parlamentu „žádnou oficiální výzvu“, která by mu umožnila vyznamenání odebrat.

Socialistická vláda premiéra Sáncheze se však rozhodla znovu předvolat svědky, mimo jiné proto, že se snaží vylepšit mezinárodní obraz země. Ten utrpěl během katalánské krize, kdy byla španělská vláda separatisty obviňována z postfrankismu. Ostatně španělská exekutiva se chystá ještě k jednomu důležitému kroku – oznámila úmysl odstranit ostatky generála Franca z jeho mauzolea uprostřed Madridu.

Do Údolí padlých jezdí ve všední dny jen málokdo. Pro turisty je oficiálně nepřístupné

Vyvázl s pokutou

Billy el Niño se do středu pozornosti nedostává poprvé. Už v roce 2013 proti němu argentinská justice zahájila trestní stíhání ve věci řady vražd a násilných usmrcení. Na těch se měl podílet během občanské války ve Španělsku v letech 1936–1939 a později za vlády generála Franca.

Souzený měl být za třináct případů mučení, kterých se údajně dopustil mezi lety 1971 až 1977 v kancelářích frankistické státní bezpečnosti. Ta sídlila na madridském náměstí Puerta del Sol, v prvním patře budovy, která je dnes shodou okolností úřadem regionální vlády. Nicméně v roce 2014 Národní soud, jenž se ve Španělsku věnuje případům terorismu a organizovaného zločinu, předložená fakta zpochybnil a odmítl Pecheca do Argentiny vydat.

Billy el Niño nemusel za mučení uplatňované vůči oponentům režimu nikdy zaplatit. Jedinou výjimkou byla pokuta za násilné chování, kterého se dopustil v roce 1974 proti jednomu novináři. Později v 70. letech si naopak vysloužil medaili za svou práci proti levicové skupině GRAPO, jež se uchylovala i k teroristickým útokům.

Svou kariéru zakončil v protiteroristické brigádě, kde se měl údajně podílet na činnosti paramilitárních jednotek nasazovaných do boje s baskickou teroristickou skupinou ETA. V roce 1982 opustil policii a vedl postupně několik soukromých bezpečnostních agentur. Nyní, o třicet pět let později, ho Španělsko volá k zodpovědnosti, uzavírá Le Monde.

autor: Jan Machonin
Spustit audio

Související