Soud tímto rozhodnutím potvrzuje, že EU je subjektem, který skutečně vede boj proti digitálním monopolům, říká Koubský

16. září 2022

Po čtyřech letech Tribunál Soudního dvora EU konečně rozhodl v případu Googlu, který měl zneužívat své dominance v mobilním operačním systému android. Po vynesení rozsudku musí společnost nyní zaplatit pokutu v přepočtu přes 101 miliard korun. Jde o první pokutu v tak velkém finančním rozsahu, která byla Googlu definitivně potvrzena odvolacím soudem.

Tribunál Soudního dvora EU posuzoval odvolání Googlu proti pokutě udělené za omezování konkurence v roce 2018. Soudci se shodli, že důvody pro sankci jsou správné, ale i přesto zrušili několik dílčích bodů a celkovou pokutu snížili zhruba o pět procent.

Čtěte také

Komise firmu pokutovala za to, že v letech 2011 až 2014 s výrobci mobilů uzavírala dohody, které blokovaly přístup konkurence do mobilních zařízení. Google totiž v té době chtěl do mobilů prosadit svůj prohlížeč a vyhledávač. Po výrobcích, kteří chtěli využívat v androidu Google Play, firma navíc požadovala povinnou instalaci dalších jejích aplikací.

Společnost se ještě stále může odvolat k Soudnímu dvoru EU, ale to pouze v případě, že by se jednalo o procedurální či právní důvody.

Specifický problém s digitálním světem je, že je v něm dobře slučitelné poskytnout zákazníkům to nejlepší a zároveň omezovat konkurenci.
Petr Koubský

„Máme tu případ, kdy je o pokutě definitivně rozhodnuto. Zdá se mi, že se tímto rozhodnutím potvrzuje, že EU je subjektem, který skutečně vede proti digitálním monopolům systematický boj, snaží se je odkazovat do rozumnějších mezí a vynucovat po nich, aby se chovaly podle pravidel, které v Evropě podle zákona platí, což si myslím, že je dobře,“ říká Petr Koubský, redaktor Deníku N.

Zdůvodnění Googlu soud smetl ze stolu

Soud samozřejmě prošetřoval argumenty Googlu, který se bránil tím, že aby mohl ekosystém androidu udržovat v chodu a poskytovat ho výrobcům a uživatelům zdarma, potřeboval prosadit své aplikace vyhledávače a prohlížeče Chrome.

Takové vysvětlení ale neobstálo. Soudci se proti společnosti ohradili tím, že příjmy z Google Play jsou dostačující k tomu, aby firma mohla fungovat a nadále poskytovat své služby výrobcům zdarma. Své vynucování povinných instalací bylo údajně pouze pro větší zisk, a tím byl argument Googlu shozen ze stolu.

Čtěte také

Firma krom toho také namítla, že konkurenci neomezovala, ale pouze se snažila lidem nabízet co nejlepší služby, a to v podobě vyhledávání na Chromu, který byl už v té době dominantním prohlížečem.

„Specifický problém s digitálním světem je, že je v něm docela dobře slučitelné snažit se opravdu poskytnout zákazníkům to nejlepší a zároveň omezovat konkurenci. Je to dáno tím, že Google je zároveň majitelem a provozovatelem platformy a krom toho také dodavatelem aplikací pro tu danou platformu. Není to nic nového. Ve stejné pozici v minulosti byla IBM a po ní Microsoft. Teď je to Google,“ vysvětluje Koubský.

Dnešní zákony nestíhají stále nové technologie

Podle něj jsou nejúspěšnější právě ty digitální firmy, kterým patří nějaká platforma, a tím pádem nad ní mají kontrolu.

„Důležité je, že firma tu platformu provozuje a současně ji využívá. To je vlastně známka toho nejvyššího úspěchu v digitálních technologiích, když někomu patří platforma. Zároveň se tím ale automaticky dostává do rozporu, který je podle mě neřešitelný, a to je, jak tu platformu vlastnit a nezneužívat v ní svého monopolního postavení. Podle mě to nejde,“ míní Koubský.

Čtěte také

Nynější zákony tedy velmi omezeně zvládají řešit podobné situace. K tomu by však mohla pomoci blížící se regulace, kterou připravuje Evropská komise. Jde o tzv. Digital Markets Act, který krom jiného bude zahrnovat pravidla ohledně digitálních monopolů a bude platit napříč celou EU.

„Soudy s takovými případy mají velmi mnoho práce. Vlastně i na ten rozsudek se dá dívat rozličnými způsoby. Můžeme ho hodnotit jako správný, přiměřený, anebo jako neodpovídající té digitální realitě a každý z těch pohledů se dá docela dobře zdůvodnit. Technologie tedy natolik předběhla zaběhnuté právní systémy, že by se s tím mělo opravdu něco udělat,“ dodává Koubský.

Poslechněte si celý pořad Online Plus Davida Slížka. Dále se dozvíte o očkování proti dezinformacím, o tom, jak je snadné sledovat lidi pomocí veřejně dostupných záběrů z kamer, a o kvantovém spoji v Brně.

autoři: David Slížek , vkry
Spustit audio

Související