Současná situace je pro zastánce tvrdého brexitu probuzení ze snu, hodnotí jednání Komárek

31. červenec 2018

Podle premiéra Andreje Babiše chybí k dovršení dohody o vystoupení Británie z EU zhruba 20 procent. Jenže se zdá, že brexit se komplikuje. Rezignovali ministr zahraničí i ministr pro brexit a vyjednávání se ujala sama premiérka Theresa Mayová.

Profesor evropského práva na Kodaňské univerzitě Jan Komárek řekl před dvěma lety v Interview Plus, že referendum o brexitu zastihlo britské politiky zcela nepřipravené. Změnilo se něco?

„Myslím, že zejména pro podporovatele tvrdého brexitu a hlavně toho, aby se Británie konečně postavila na vlastní nohy a neměla na sobě zátěž v podobě evropské integrace, je to probuzení ze snu. I ti největší zastánci vystoupení se setkávají s realitou: že to není tak jednoduché,“ říká Komárek.

Neshody? Irsko a volný pohyb

Vyjednavači podle něho naráží na několik neuralgických bodů. Jedním z nich je volný pohyb osob:

Jan Jůn: Britská premiérka zahájila přesvědčovací ofenzívu

Britská premiérka Theresa Mayová

Páteční večer návštěvy britské premiérky v Salzburgu byl na pozadí jednání s kancléřem Kurzem a premiérem Babišem rezervován pro představení Mozartovy Kouzelné flétny.

„Usuzuje se správě, že jedním z motivů britských voličů, kteří hlasovali pro brexit, bylo, aby Británie získala zpátky kontrolu nad tím, kdo může na jejím území pobývat. Princip evropského občanství je založen na tom, že musíte mít stejná práva na území celé EU. Teď se vede diskuze o tom, do jaké míry mají být práva zachována – jak Britů v jiných členských státech, tak občanů dalších zemí EU v Británii,“ rozvíjí první sporný bod Komárek.

Druhým problémem je hranice mezi Severním Irskem a Irskou republikou. V současné době jsou součástí Evropské unie, ale když Británie se Severním Irskem z EU vystoupí, vytvoří se pevná hranice s kontrolami. Ale právě na propustnosti irské hranice stojí i dohoda, která ukončila násilí na ostrově.

Tvrdý brexit

Je reálný tvrdý brexit? „Tím, že by jednání o smlouvě o vystoupení měla být ukončena v říjnu, tak se čím dál víc přibližuje, protože je tam několik bodů, na které je obtížné najít shodu,“ říká Komárek a dodává, že z pohledu EU je to, že žádná dohoda nenastane, méně odrazující, protože to pro Unii bude mít menší dopady než pro Británii.

Rezignace ministra zahraničí a ministra pro brexit je podle Komárka manévr, který jim má zachovat tvář, a zdá se, že uvnitř vlády tak mají navrch stoupenci měkkého brexitu. Pozice premiérky Theresy Mayové v rámci konzervativní strany ale zůstává vratká.

autoři: Michael Rozsypal , jpr

Související