Sopečná krajina v Česku je zajímavá, mám tam pocit, že jsem v Indonésii, tvrdí cestovatel Vondrášek

4. leden 2021

 „Snažím se na věci koukat tak, jak jsou. I když mě částečně bolí a mrzí, že nemohu nikam jet a nevím, jak dlouho bude tato situace trvat, tak se snažím využít situace. Teď jsem poznal krásy Česka,“ přiznává v Hovorech cestovatel a hudebník Filip Vondrášek. Zaujala ho třeba Raná u Loun.

„České středohoří je zajímavé. Na některých místech mám pocit, že jsem někde v Indonésii. Ten sopečný ráz krajiny je naprosto úžasný. A mám hodně rád Brdy, ty jsou, řekl bych, divoké a je tam málo lidí. A speciálně nahoře vřesoviště na konci srpna, když kvetou. To je úchvatné,“ vyzdvihuje a přidává k tomu i Krkonoše a Jizerské hory.

Cestovatel vyzývá k ekologicky šetrnějšímu chování. „Dnes je i cestování tak velký zásah do životního prostředí, hlavně dlouhé cesty letadlem, že by bylo pokrytecké něco kázat,“ připouští.

„Ale dá se udělat spousta věcí. Člověk mlže přemýšlet o nakupování zbytečných věci v plastech, nad všeobecným konzumem. Snažím se po malých částech,“ dodává.

Jak se cestuje po exotických zemích? Poslechněte si celé Hovory.

autoři: Naděžda Hávová , kac
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.