Sóla a příběhy Josefa Škvoreckého

3. duben 2015

Dne 27. září by se spisovatel Josef Škvorecký dožil devadesáti let. V koláži z archivních pořadů a rozhovorů vypráví o sobě, svých přátelích, knihách i postavách, jazzu, politice a exilu.

Spisovatel Josef Škvorecký se narodil 27. září 1924 v Náchodě, na konci války pracoval jako pomocný dělník, po válce začal studovat vysokou školou a po jednom semestru medicíny přešel na filosofickou fakultu.

Nejprve učil na několika středních školách a po základní vojenské službě nastoupil jako redaktor angloamerické redakce do tehdejšího SNKLU, nakladatelství, které se později jmenovalo Odeon.

Od roku 1956 pracoval jako redaktor dvouměsíčníku Světová literatura a po problémech s prvním románem Zbabělci, který byl vydán v roce 1958 a vyvolal rozhořčenou reakci nejvyšších stranických míst, se musel vrátit do nakladatelství.

Od roku 1963, kdy mohly začít vycházet jeho další knihy, žil jako spisovatel z povolání. V průběhu šedesátých let vydal řadu románů, povídek a esejů, ale také překladů z angličtiny, detektivek a jazzových antologií.

Čtěte také

Byl spoluautorem pěti scénářů podle svých námětů či knih (Zločin v dívčí škole, Zločin v šantánu, Farářův konec, Flirt se slečnou Stříbrnou, Šest černých dívek aneb Proč zmizel Zajíc). Na konci šedesátých let byl také prvním předsedou cimrmanologické společnosti.

Po sovětské okupaci odjel v lednu 1969 se svou ženou spisovatelkou Zdenou Salivarovou do Spojených států. Nejprve pobývali v zahraničí legálně. V Československu ještě vycházely Škvoreckého knihy, prodávaly se ty starší a premiéru měly dva poslední z uvedených filmů.

Foto z knihy: Josef Škvorecký

V Československém rozhlase byly vysílány jeho pořady Šest na lenošce připravované přes oceán společně s hudebním kritikem a muzikologem Lubomírem Dorůžkou. Skrze přitvrzující cenzuru vycházely ještě asi do poloviny sedmdesátého roku některé jeho publicistické texty (po zastavení Plamene a Listů v květnu 1969 hlavně v týdeníku Svět práce).

Ze Spojených států se manželé Škvorečtí přesunuli do kanadského Toronta, kde v roce 1971 založili své proslulé exilové nakladatelství '68 Publishers, které vydávalo hlavě knihy exilových a samizdatových českých autorů.

Josef Škvorecký v Kanadě přednášel na univerzitě, psal a výrazně se podílel na chodu rodinného nakladatelství. V normalizačním Československu byly proslulé jeho rozhlasové recenze pro Hlas Ameriky.

Po roce 1989 se svou ženou často do Československa či později České republiky zajížděl. Činnost svého nakladatelství ukončili manželé Škvorečtí na počátku devadesátých let, tehdy také obdrželi Řád Bílého lva za zásluhy o českou literaturu ve světě. Josef Škvorecký zemřel v kanadském Torontu 3. ledna 2012.

K jeho nejlepším dílům patří nesporně romány Zbabělci, Tankový prapor, Mirákl a Příběh inženýra lidských duší, povídkové soubory Příběhy o Líze a mladém Wertherovi, Povídky tenorsaxofonisty, Sedmiramenný svícen a Prima sezóna, novely Divák v únorové noci a Bassaxofon a povídky Cestou k ateliérům a Růžové šampaňské. To je ovšem pouze zlomek jeho rozsáhlého díla...

V pořadu uslyšíte hlavně Josefa Škvoreckého - hovořit však bude i jeho žena, spisovatelka a nakladatelka Zdena Salivarová a jeho přítel, překladatel, hudební kritik a teoretik Lubomír Dorůžka.

Poslechněte si ho kdykoli nahoře v článku nebo v iRadiu.

autor: Pavel Hlavatý
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.