Soči 2014 - nejdražší a nejdiskutovanější olympiáda v historii

7. únor 2014

Dnes v černomořském letovisku Soči začínají ZOH. V dějinách olympiád je to nejdražší podnik vůbec a podle přibližných odhadů už do této chvíle stály 51 miliard dolarů. Už dlouho před zahájením tento kolosální podnik vzbuzoval velké vášně, hlavně mezi obhájci lidských práv v Rusku. Nejdůležitější záminkou k protestům byl nedávno přijatý zákon o zákazu propagandy netradičních sexuálních praktik mezi dětmi a mládeží, který je na západě vnímán jako diskriminace sexuálních menšin. Obří svátek sportu kritizují mnohé organizace a dokonce spouštějí protiruské kampaně.

Česká společnost Člověk v tísni v posledních dnech upozorňuje třeba klipem o utajených disciplínách, k nimž patří třeba zmiňované omezování práv gejů a lesbiček, rozhánění demonstrantů, omezování svobody slova a podobně a také filmem Putinův olympijský sen nizozemského režiséra Hanse Poola. Osmdesátiminutový poctivě zpracovaný a působivý dokument si všímá především bezduchého plýtvání prostředky, diskriminace gastarbeiterů, ekologických škod, zbytečné monstróznosti staveb i jejich nejasného využití po olympiádě.

Soči je dnes opravdu něco jiného než někdejší socialistický ráj, který se tu budoval už od 30. let. Někdejší lázeňský ráz města vzal do značné míry za své a dnešní Soči má blíž k Las Vegas či Dubaji. Jaké budou důsledky skutečně masivní výstavby budov i komunikací, ukáže už blízká budoucnost. Pokud jde o dodržování již zmiňovaných lidských práv alespoň v Soči, uvidíme už v následujících dvou týdnech.


Jeden velký tunel?

Ovšem kritiky i zastánce má olympiáda v Soči také v Rusku. Například bývalý vicepremiér Boris Němcov, dnes významný opoziční předák, by olympiádu nejraději zrušil. ”Rozměr rozkrádání se pohybuje od 25-ti do 30- ti miliard dolarů. Celá olympiáda stát kolem 50 miliard dolarů, ale víc než polovinu těchto peněz ukradl Putin a jeho přítelíčkově. je to největší loupežnická aféra v historii lidstva, “ míní Němcov.

Mezinárodní olympijský výbor na tato čísla a obvinění Němcovovi neodpověděl. Podle výboru je v Soči v zásadě všechno v pořádku a všude se něco najde. Každá olympiáda je předražená. Jediný, kdo Němcova podpořil, byl nedávno předseda mezinárodní lyžařské federace FIS Gian-Franco Kasper, který rozměr tzv. ztrát" ocenil na jednu třetinu celkového rozpočtu.


Hon na medvědy

A jak se k olympiádě vyjadřují samotní obyvatelé Soči? Autoritou zdejšího podsvětí býval pan Anatolij. Dnes je to nenápadný důchodce, který se skrývá za tmavými brýlemi, a můžete ho potkat nejčastěji v některé z lepších kaváren. “V poslední době je v Soči klid. Dřív tu vládlo úplné bezpráví. Policisté a úředníci se spojili a vytvořili skutečné zločinecké organizace. Teď se to zlepšilo. A podívejte se, co všechno nového tady postavili - máme krásné cesty a stadiony”.

O nové podobě a budoucnosti sočské oblasti Krásné Poljany rozhodl tehdejší prezident a nynější premiér Dmitrij Medvěděv:
“Přijel Dmitrij Medvěděv a viděl tady nejen tu krásu přírody, ale také chaty ministrů a jejich náměstků, postavené načerno v přírodní rezervaci. Medvěděv potom nařídil všechny tyto stavby odstranit a postavit tady lanovky, aby se z této krásy mohli těšit všichni,” upozorňuje pan Vladimír, který si přál zůstat v anonymitě.

Vladimír, který sám chová pstruhy a býval i lovcem, ovšem bouřlivě nesouhlasí s ekologickými dopady stavebního ruchu v údolí Západního Kavkazu. “Tady by měli veškerý lov zakázat a kontrolovat, co se podává v restauracích - máme tady pytláky, ale to jsou pytláci v uniformách a úředníci. Vyřídí si povolení na jednoho medvěda a zastřelí jich třicet, teď už tady prakticky žádná zvěř nezůstala," uzavírá své olympijsko-ekologické úvahy pan Vladimír.

autor: ldo
Spustit audio