Snažíme se kultivovat zadavatele i uchazeče o zakázky, říká ministryně Šlechtová

25. listopad 2015

Poslanci se dnes začnou zabývat vládním návrhem o zadávání veřejných zakázek, který má přinést větší transparentnost a nižší byrokracii. Než návrh schválila vláda, musel se resort vypořádat z řadou rozporů. Z původních 1400 zbylo 30 připomínek.

Podle nové normy by se nesměla uzavřít smlouva s účastníkem tendru, který nesplňuje požadavky zákona nebo zadavatele, a kritérium nejnižší ceny už by nemělo být při vybírání vítěze to jediné určující.

„Zákon se nevytvářel jednoduše,“ uvedla v Dnešním Plusu ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.

Stávající zákon už dávno měl být v Senátu. „Jsme velmi limitováni časem, protože překlápíme evropské směrnice,“ dodala.

Ministryně stávající zákon o veřejných zakázkách nepovažuje za zákon, podle ní jde o mix metodiky, tezí, principů a pokynů. „Proto vkládám velké očekávání i naděje v novou normu, která je zákonem.“

„Jde o nejdůležitější zákon celé České republiky ohledně využívání veřejných peněz. Jde o miliardy korun, které se tady zadávají přes zákon o veřejných zakázkách,“ vysvětlila Šlechtová.

Zvláště klíčové je, aby se zkultivovalo prostředí nejen na úrovni zadavatelů, ale také uchazečů. „Zákon přináší větší pravomoci a příležitosti pro zadavatele, ale především větší odpovědnost pro zadavatele.“

Norma se pokouší kultivovat i uchazeče. „Většina firem, které nevyhrají zakázku, dávají podnět na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, který musí řešit všechny podněty.“

„Dohodli jsme se, že budeme řešit oprávněnost a neoprávněnost podnětů, a jakmile ten podnět ze strany uchazeče, který nevyhrál zakázku, nebude oprávněný, tak propadá kauce, kterou jsme zákonem navýšili. Firmy se tak opravdu dobře rozmyslí, jestli ten podnět opravdu podají.“

Zákon také ruší kritéria nejnižší ceny. „Nejnižší nabídková cena je také důvod, proč se nevyčerpávají evropské dotace,“ připomněla ministryně.

Stávající zákon sice umožňuje hodnotit ekonomickou výhodnost nabídky, ale tato možnost není příliš využívána. „Všichni zadavatelé se bojí, že někdo napadne jejich hodnocení podnětem na antimonopolním úřadě,“ zdůvodnila politička.

„Proto jsme stávající hodnotící kritéria v novém zákoně změnili z nepovinných na povinná,“ popsala Karla Šlechtová jednu ze změn, které přináší nová podoba zákona o zadávání veřejných zakázek.

autoři: rkr , oci
Spustit audio