Smlčí-li pravdu spisovatel, lže? aneb Sjezd československých spisovatelů 1956

4. duben 2023

Sjezd československých spisovatelů v roce 1956 byl nejvyššími představiteli československé komunistické strany ostře sledován. Právem: nedlouho před sjezdem se sešli sovětští komunisté, aby jim Nikita Chruščov „odhalil“ bizarní rozměry i následky Stalinova kultu.

Na sjezdu v Praze vystoupil na obranu vězněných spisovatelů například spisovatel Jaroslav Seifert, kterého v roce 1929 vyloučili z KSČ. Tím si vysloužil zákaz publikování na několik let.

Čtěte také

Na sjezdu spisovatelů vystoupil s příspěvkem i básník František Hrubín, který řekl, že „náš lid lze přirovnat k labuti uvězněné v ledu“. Projev mu přinesl izolaci ze strany oficiálního režimu, Hrubín byl zastrašován a trpěl depresemi.

O rok později vystoupil s příspěvkem, ve kterém se své vystoupení pokusil vysvětlit. Od režimu si vysloužil uznání a mohl zase publikovat. Zaplatil za to traumatizujícím pocitem osobního selhání.

Co se vlastně mezi našimi spisovateli v roce 1956 stalo? Dozvíte se v repríze dokumentárního pásma s názvem Smlčí-li pravdu spisovatel, lže. Víc uvažuje publicista Pavel Hlavatý, na webu ale jen do 4. května 2023.

autor: Pavel Hlavatý
Spustit audio

Související