Sluneční erupce a sonda Solar-B

23. září 2010

Sluneční erupce a tryskání koronální hmoty patří k nejenergetičtějším procesům v naší Sluneční soustavě. Byla vypuštěna nová družice, která bude tyto procesy pozorovat.

Země je periodicky bombardována sprškami nabitých částic, které ruší radiové signály, mohou zničit elektroniku na satelitech a ohrozit zdraví kosmonautů, kteří se nacházejí mimo ochranný deštník zemské ionosféry. Až dosud je o podstatě těchto jevů známo jen málo. Neví se například, co je zdrojem energie těchto erupcí a na jaké části slunečního povrchu se vyskytují.

23. září byla z japonského Uchinoura Space Center vypuštěna kosmická stanice Solar-B, která je určena k řešení těchto problémů. Hlubší porozumění procesů na Slunci bude mít totiž dopad na celou fyziku. Stanice Solar-B navazuje na sondu Yohkoh, která byla vypuštěna v roce 1991 a jako první umožnila pozorování erupcí vysoce energetických x-paprsků, které byly zaregistrovány pozemskými teleskopy. Údaje sondy Yohkoh poprvé potvrdily, že sluneční erupce jsou spojeny se změnami v magnetickém poli Slunce.

Je-li aktivita Slunce na vysoké úrovni, lze mimo jiné na povrchu Slunce pozorovat množství skvrn, někdy i hodně převyšujících svou rozlohou zemský průměr. Tyto skvrny jsou místa se zesíleným magnetickým polem, jehož siločáry hustě vystupují a opět sestupují pod sluneční povrch. Magnetické pole je v místě erupce velmi složité a když náhle dojde k jeho uspořádání, uvolní se obrovské množství energie. Tato energie zahřívá sluneční korónu a urychluje elektrony, protony a těžké ionty do prostoru v podobě sluneční erupce.

Od sondy Solar-B se očekává, že bude schopna jasně identifikovat specifické pohyby magnetického pole a specifický typ magnetického pole na povrchu Slunce a jeho koronární odezvu. Teleskopy na palubě stanice umožní velmi přesná měření, zrcadla o průměru 0,5 m umožní rozlišit jevy na Slunci o velikosti pouhých 150 km.

Na palubě bude vektorový magnetograf, který bude zjišťovat polarizaci magnetických polí. Zdokonalený rentgenový teleskop bude poskytovat obrázky slunečních erupcí s vysokým rozlišením. Sonda bude poskytovat údaje o teplotě vyšší než 10 milionů Kelvinů. Pomocí ultrafialového spektrometru se bude pozorovat sluneční plazma a budou se zjišťovat souvislosti mezi pohybem horkých plynů ve sluneční koróně a magnetickým polem pod nimi na Slunci.

Sonda Solar-B je sice určena k fyzikálnímu zkoumání základních procesů na Slunci, nicméně bude i užitečným praktickým pomocníkem. NASA doufá, že pomocí této sondy bude možno určit bezpečná období, v nichž nedojde ke slunečním erupcím a astronauti se budou moci odvážit do volného kosmického prostoru.

autor: Jana Štrajblová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.