Slovinskem jen projet. Česko se v sobotu ocitne na lublaňském seznamu „žlutých“ zemí

3. červenec 2020

Slovinsko zpřísňuje hraniční režim pro některé země, mezi nimi je i Česko, oznámil ve čtvrtek mluvčí slovinské vlády Jelko Kacin.

Čtěte také

Česko se od sobotní půlnoci dostane na takzvaný žlutý seznam cestovatelského semaforu Slovinska. Není v tom samo – do stejné kategorie zemí se zvýšeným rizikem výskytu nemoci covid-19 zařadí Slovinci i sousední Chorvatsko a Francii. 

Zařazení na žlutý list znamená, že se občané těchto zemí musí podrobit po příjezdu do Slovinska 14denní karanténě. A to v případě, že je pro ně Slovinsko cílovou destinací a nemají tam trvalý nebo dočasný pobyt.

Naopak do zelených, tedy epidemiologicky bezpečných zemí, se na slovinském seznamu v sobotu dostane Belgie a Nizozemsko. Tam se podle vlády v Lublani situace zlepšila.

Tranzit za 12 hodin

Redaktor zahraniční redakce Českého rozhlasu Martin Balucha ale připomíná, že výjimku z povinné karantény budou mít cestující, kteří Slovinskem jen projíždějí. 

„Na hranicích budou muset ukázat cestovní doklad a dokument upřesňující cíl a účel cesty. Cestující nesmí v zemi přenocovat ani sjet z nejkratší možné trasy. Lidé mohou zastavit na čerpací stanici, najíst se a zajít na WC. Celá cesta Slovinskem jim nesmí zabrat víc než 12 hodin,“ říká ve vysílání Plusu. 

Jak to bude s těmi, kteří si dovolenou na Slovinsku už zaplatili? „To zatím není moc jasné,“ odpovídá Balucha, vláda zatím uvedla, že 14denní karanténa se nebude vztahovat na Chorvaty, kteří si dovolenou ve Slovinsku zarezervovali už dřív.“

Kontroly na hranicích

Mluvčí vlády ve věcech kolem koronaviru Kacin zároveň uvedl, že Slovinci, kteří se budou vracet z Chorvatska, nebudou muset do povinné dvoutýdenní karantény, ale mají se připravit na to, že se jich policisté na hranicích budou vyptávat, odkud přijíždějí.

Čtěte také

Kacin zároveň Slovince znovu vyzval, aby necestovali do zemí Západního Balkánu – do Srbska, severní Makedonie, Albánie, Bosny a Hercegoviny a Černé Hory. Slovinci je totiž evidují jako červené, tedy epidemiologicky nebezpečné země. 

Bezpečné ale není ani samotné Slovinsko, i když jde jen o některé regiony. Například starosta městečka Moravče nedaleko hlavního města Lublani totiž ve čtvrtek vydal dekret, kterým zakázal větší shromáždění, soukromé večírky a náboženské mše.

Poslechněte si celý rozhovor v audiozáznamu. 

Spustit audio

Související