Slovenskou tajnou službu vede Ficův „šéf bez dekretu“ Gašpar. Prezident otálí s jeho jmenováním

Peter Pellegrini více než 50 dní po inauguraci stále nejmenoval ředitelem Slovenské informační služby (SIS) nominanta Ficovy vlády Pavla Gašpara. Pellegrini na otázky novinářů, proč se jmenováním tak otálí, neodpovídá a Pavol Gašpar dodnes řídí tajnou službu jako pouhý náměstek, připomíná slovenský Denník N.

Peter Pellegrini se úřadu prezidenta ujal s celou historií sporů s Tiborem Gašparem, otcem Pavla Gašpara. V roce 2018 ho odvolal z postu policejního prezidenta a o dva roky později ho jako člena Směru dokonce vyškrtl z kandidátky.

Čtěte také

Od svého tehdejšího stranického kolegy si tak vysloužil kritické komentáře na sociálních sítích. Gašpar v nich mluvil o liberálních chvilkách Pellegriniho, posílal ho ze Směru do strany Progresivní Slovensko a jeho jméno doplňoval symbolem duhy.

Když Směr po volbách v roce 2020 skončil v opozici, dění ve straně nakonec vyústilo v odchod nynějšího prezidenta a založení strany Hlas. Od té doby si Tibor Gašpar u Fica upevňoval pozici. V parlamentních volbách na podzim loňského roku už za Směr kandidoval z 9. místa a po volbách se stal poslancem, šéfem výboru pro obranu a bezpečnost a nedávno i místopředsedou Národní rady.

Původně měl do čela SIS namířeno právě Tibor Gašpar. Peter Pellegrini ale v prosinci v televizní debatě naznačil, že by s tím jako prezident měl problém. Gašparovi totiž stále hrozí soud v kauze Očistec kvůli podezření, že umožnil zneužívání policie.

Fico nakonec i po tomto zpochybnění svého kandidáta přišel v případě nominace do čela tajné služby se jménem Gašparova syna Pavla.

Pavol Gašpar (vlevo) se svým otcem Tiborem, jehož podobiznu má vytetovanou na předloktí

Spory s opozicí

Protože prezident zatím kandidáta na šéfa SIS nejmenoval ani neodmítl, opozice viní hlavu státu a stranu Hlas z handlování s posty. Chtějí si údajně ve vládní koalici vymoct pozici předsedy parlamentu pro Richarda Rašiho. Tu si ale opakovaně nárokuje předseda SNS Andrej Danko – a premiér Fico ho v tom podporuje.

Opozice nicméně nevylučuje ani to, že prezident vidí Gašpara mladšího jako reputační problém v rámci Severoatlantické aliance (NATO) a ohrožení bezpečnosti země.

„Pan Pellegrini si uvědomuje, že Pavol Gašpar není správnou volbou. Není morální ani odborně vhodný k zastávání postu ředitele SIS,“ konstatuje opoziční poslankyně Svobody a solidarity Mária Kolíková, kterou koalice před létem odvolala z pozice předsedkyně parlementního výboru pro kontrolu Slovenské informační služby. Od té doby je výbor nefunkční.

Šéf bez dekretu

Když po nominaci Gašparova syna vzkázala tehdejší dosluhující prezidentka Čaputová předsedovi vlády, že rozhodnutí může počkat na jejího nástupce, Fico zareagoval tím, že dal v utajeném režimu expresně změnit statut SIS.

Dosáhl tak toho, že se Gašpar junior dostal do čela SIS i bez posvěcení od prezidentky a stal se jakýmsi „šéfem bez jmenovacího dekretu“.

Pokud by teď Pellegrini Gašpara mladšího odmítl, vláda by musela přijít s novým jménem. Premiér Fico nicméně dotazy novinářů ignoruje. Samotný Pavol Gašpar pak autorce článku v Denníku N Márii Benedikovičové přes tiskovou mluvčí vzkázal, že ji považuje za hybridní hrozbu a nebude se proto k věci vyjadřovat.

Ředitel tajné služby je jedním z nejvlivnějších funkcionářů v zemi, upozorňuje Denník N. Opozice proto vyčítala premiérovi, že se Gašpar junior nikdy nevěnoval bezpečnostním otázkám a Fico mu i přesto svěřuje tak významnou pozici. A to v kritickém období, když probíhá válka na Ukrajině a ruská propaganda se snaží ve velkém ovlivňovat i dění na Slovensku.

I Gašpar mladší byl navíc jistou dobu na Slovensku stíhán. Bylo to v souvislosti s podezřením, že naváděl Roberta Kaliňáka, aby v kauze Očistec na policii křivě svědčil. Obvinění bylo nicméně nakonec staženo.

Nefunkční kontrolní výbor

Pokud jde o oficiální jmenování Pavla Gašpara šéfem SIS, postupuje prezident v rozsahu svých pravomocí a kompetencí, domnívá se místopředseda výboru pro kontrolu činnosti Slovenské informační služby Samuel Migaľ ze strany Hlas.

Za zásadnější problém považuje zablokování výboru jeho bývalou předsedkyní Máriou Kolíkovou. „Přestože věděla, že s největší pravděpodobností přijde její odvolání, ani přes výzvy nepověřila nikoho z místopředsedů dočasným vedením výboru a způsobila tak jeho nefunkčnost,“ říká.

Kolíková ale oponuje a tvrdí, že nefunkčnost výboru je zodpovědností vládní koalice. „Ještě předtím, než mě bez jakýchkoliv relevantních důvodů odvolali z pozice předsedkyně, jsem upozorňovala, že nemám koho z opozice pověřit svými pravomocemi,“ reaguje.

Podle dlouholetých parlamentních tradic post předsedy Výboru pro kontrolu SIS patří opozici. Když koalice nebude mít vůli toto pravidlo dodržet, výbor, který by měl kontrolovat počínání SIS s Pavlem Gašparem v čele, může podle Kolíkové zůstat nefunkční až do konce volebního období, uzavírá svou analýzu pro slovenský Denník N Benedikovičová.

Letošní olympijské hry v Paříži se snaží sportovce ochránit před online útoky. Kuksa, chorvatská psychiatrická nemocnice, které se děti ve státní péči děsí. Jak olympijští funkcionáři poprvé nalinkovali gender. A energetická chudoba evropského léta, to jsou témata Světa ve 20 minutách. Poslechněte si ho.

Spustit audio

Související