Slova a činy Františka kardinála Tomáška

28. září 2021

Katolický duchovní, teolog a pedagog František Tomášek (1899–1992) byl na kněze vysvěcen v roce 1922, o 27 let později byl pak vysvěcen na tajného biskupa. Poté následovalo několik let v komunistickém koncentračním táboře.

V roce 1965 se stal apoštolským administrátorem pražské arcidiecéze, v letech 19771991 byl arcibiskupem pražským a primasem českým.

Papež Jan Pavel II. ( vpravo) se při své návštěvě Československa v roce 1990 setkal s kardinálem Františkem Tomáškem

V rozhlasovém archivu se příliš nahrávek dokumentujících působení Františka kardinála Tomáška nedochovalo. Jediný osobní záznam pochází z února 1992, který byl natočený jen půl roku před kardinálovou smrtí.

Z něj jsme zařadili několik ukázek, ve kterých kardinál Tomášek vypráví o svých rodičích, o rozhodnutí stát se knězem a své internaci v 50. letech. Dále jsme z tohoto záznamu vybrali krátké úryvky věnované dvěma zásadním duchovním tématům: postoji ke smrti a rodině.

Tuto rovinu doplňuje ukázka z vyprávění kněze Tomáše Halíka, natočeno a odvysíláno bylo těsně po kardinálově smrti, v jakých podmínkách pracoval František kardinál Tomášek v době normalizace. Obklopen informátory i operativní technikou.

Pražský arcibiskup kardinál František Tomášek při setkání s šéfem pražských komunistů Miroslavem Štěpánem (vlevo)

Z dochovaných zvukových záznamů před rokem 1989 jsme zařadili ukázku manipulativní a selektivní citace z dopisu kardinála Tomáška prezidentu Husákovi z roku 1984 a nahrávku z archivu Svobodné Evropy: telefonický rozhovor s Libuší Čeřovskou z roku 1988.

Z let 19891992 jsme, kromě citovaného osobnějšího záznamu, zařadili ukázku z delšího rozhovoru, který kardinál Tomášek poskytl rozhlasové stanici Svobodná Evropa v Římě, kde pobýval u příležitosti svatořečení Anežky České počátkem listopadu 1989.

Vybrali jsme i krátkou ukázku ze setkání kardinála Tomáška s komunistickým aparátčíkem Miroslavem Štěpánem těsně po příjezdu kardinála Tomáška z Říma. Toto setkání bylo v rozjitřeném období ve dnech těsně po 17. listopadu 1989 komunisty rozsáhle medializováno a zneužito. Tehdy se ale kardinál od celé věci distancoval dopisem, který přednesl kněz a dnes biskup Václav Malý.

J. Em. kardinál František Tomášek při děkovné mši za svatořečení sv. Anežky české v chrámu sv. Víta v Praze dne 25.11.1989.

Dále jsme vybrali ukázku z děkovné mše v Praze z 25. listopadu 1989, která navazovala na Anežčino svatořečení v Římě, úryvek ze slavnostního Te Deum u příležitosti zvolení prezidenta Václava Havla a uvítání papeže Jana Pavla II. na Letné, u příležitosti jeho návštěvy Československa v roce 1990. 

autor: Pavel Hlavatý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.