Sladký sprej proti termitům

12. červen 2009

Řádění termitů by podle nové studie mohl zastavit insekticid, vyrobený z obyčejného cukru glukózy.

Termiti jsou škůdci, kteří v tropech a subtropech páchají značné škody na dřevěných budovách i na zemědělské úrodě. Jejich přeplněné, teplé a vlhké podzemní kolonie by teoreticky měly být ideálním místem pro patogenní mikroorganismy. Ve skutečnosti ale epidemie onemocnění propukají v termitištích jen velmi vzácně. Důvodem jsou podle nové studie proteiny, které termiti nejen vytvářejí, ale pomocí slin roztírají po svých tělech i stěnách chodeb v celé kolonii.

Proteiny označované zkratkou GNBPs (z anglického Gram-negative bacteria binding proteins) enzymaticky rozkládají molekuly glukanů, které se nacházejí v buněčné stěně patogenních hub a gram-negativních bakterií. Poškozená buněčná stěna znamená, že bakterie a houby jsou mnohem zranitelnější antimikrobiálních látek, které termiti produkují. Ekologové z Towsonské univerzity z Marylandu dostali nápad, jak svůj objev využít k tvorbě nejedovatých insekticidů.

Z molekul neškodného sacharidu glukózy vytvořili látky, které se podobají glukanům buněčné stěny. Díky tomu molekuly blokují enzymatickou aktivitu termitích proteinů, čímž jejich majitele zbavují ochrany před patogenními bakteriemi a houbami. Vědci svůj "sladký insekticid" pomocí spreje aplikovali do chodeb pokusného termitiště. Výsledek experimentu byl velice slibný - naprostá většina termitů do několika dnů podlehla houbové infekci.

Objev popisuje článek v Proceedings of the National Academy of Sciences.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio