Skutečný původce Velkého hladomoru

21. květen 2013

Vědcům se podařilo přesně identifikovat původce Velkého irského hladomoru. Je jím dosud neznámý kmen plísně bramborové označený jako HERB-1.

V letech 1845 až 1849 postihl Irsko hladomor, který zahubil až 1,5 milionu lidí a další 2 miliony přinutil k odchodu do ciziny. Hlavní příčinou byla neúroda brambor spojená s vlhkým počasím, v němž se rychle šířila plíseň bramborová (Phytophthora infestans). Bez nadsázky se dá říci, že tato patogenní houba změnila kurs historie. Dokonce ani dnes se irská populace nevzpamatovala natolik, aby dosáhla úrovně z doby před Velkým hladomorem.

Předpokládalo se, že původcem Velkého irského hladomoru byl kmen plísně bramborové označovaný zkratkou US-1. Nová studie však prokázala, že skutečným viníkem byl dosud neznámý kmen HERB-1. Kmeni US-1 je podobnější než jiným kmenům plísně bramborové, ale je zcela unikátní.

Molekulárním biologům z Institutu Maxe Plancka pro vývojovou biologii a jejich kolegům se podařilo osekvenovat kompletní genom plísně bramborové ze 120 až 170 let starých listů brambor v muzejních sbírkách. Je to vůbec poprvé, kdy se podařilo dekódovat genom nějakého rostlinného patogenu ze sušených vzorků v herbářích. Tento průlom otvírá nové pole výzkumu, který by mohl rozšířit znalosti o vývoji a šíření rostlinných onemocnění.

Srovnání genomu historické plísně bramborové s moderními kmeny také odhalilo, že kmen HERB-1 se objevil na počátku 19. století. Ve 20. století, kdy vznikly nové odrůdy brambor, jej nahradil příbuzný kmen US-1 – právě ten, který byl až dosud považován za původce Velkého irského hladomoru.

Zdroj: Max-Planck-Gesellschaft

autor: Tvůrčí skupina popularizace vědy
Spustit audio