Skotská samostatnost: Ideály vs. pracovní místa

17. červen 2013

Po celá staletí "definovali" Skotové svůj vztah k sousední Anglii hlavně s mečem v ruce. Protože se ale doba přece jen trochu změnila, tak to teď zkoušejí mírumilovněji. U jednacího stolu si vymohli, že o svém případném odtržení od Británie rozhodnou v závazném referendu.

To se bude konat příští rok v září a podle dnešních průzkumů by zastánci skotské nezávislosti jasně pohořeli. Jenže do hlasování zbývá dlouhá doba a situace separatistů, kteří se inspirují taky poklidným rozpadem Československa, není tak beznadějná, jak by se zdálky mohlo zdát.

Emoce rozhodnou

"Já prostě nejsem Brit. Jsem v první řadě Skot a v druhé řadě Evropan. Jenom vlastním britský pas. Třeba britský tým na olympiádě mě nechával úplně chladným," uvádí poslanec za Skotskou národní stranu (SNP) John Mason.

Jenže spousta jeho krajanů namítá, že je docela dobře možné být současně Skotem i Britem. "K lidem se musí dostat velká spousta informací, veřejnost chce slyšet odpovědi na některé klíčové otázky.

Blair Jenkins.JPG

Debata o případné nezávislosti byla vždycky součástí skotského veřejného života. Nikdy ale neměla patřičnou důležitost a pozornost," dodává šéf separatistické kampaně "Yes Scotland" Blair Jenkins.

Aktivista kampaně "bettertogether" (Radši společně) Ross MacRae je Skot jako poleno a tuhle argumentaci odmítá. "Podívejte se na slavného skotského cyklistu Chrise Hoye! Trénuje v Manchesteru se spoustou Angličanů, Velšanů a dokonce taky s jedním Němcem, a spolu pod britskou vlajkou dosáhli tolika úspěchů. V cizině o sobě coby turista říkám, že jsem Skot, ale současně jsem šťastný a pyšný, že jsem součástí Spojeného království."

Separatisté ale musejí v příštích 14 měsících pořádně zabrat. V průzkumech totiž zaostávají o 20 až 25 procent. Řada Skotů si myslí, že u nerozhodnutých voličů zapůsobí hlavně věcné argumenty a praktický dopad nezávislosti na jejich životy.

Někteří politici se ale domnívají, že klíčovou roli v historickém hlasování budou mít emoce. Michael Higgins považuje za velký ústupek britské vlády, že k volebním urnám budou moci zamířit taky šestnácti- a sedmnáctiletí Skotové.

Městečko Helenburgh (ilustrační foto)

U nich je značná pravděpodobnost, že budou volit spíš srdcem a tedy pro nezávislost. Ostrá debatu ve Skotsku zatím není na pořadu dne. "Tady v Glasgowě se lidé rozohní nad otázkou, jestli jste katolík nebo protestant, jestli fandíte Rangers nebo Celtiku. Ale otázka nezávislosti tyhle vášně nevyvolává," říká poslanec SNP John Mason.

Řada Skotů si myslí, že u nerozhodnutých voličů zapůsobí hlavně věcné argumenty a praktický dopad nezávislosti na jejich životy. Někteří politici se ale domnívají, že klíčovou roli v historickém hlasování budou mít sentimentální prvky a emoce.

"Osobně se neidentifikuju se Spojeným královstvím. Já prostě nejsem Brit. Jsem v první řadě Skot a v druhé řadě Evropan. Jenom vlastním britský pas. Třeba britský tým na olympiádě mě nechával úplně chladným. Když se dařilo skotským sportovcům, měl jsem radost," definuje pocity, řekněme radikálnějších zastánců nezávislosti poslanec SNP John Mason.

Důležité je také načasování referenda na září 2014. Právě v tomto roce by skotský patriotismus mohl vyletět do nebývalých výšin. Skotové hostí dvě prestižní sportovní akce; golfový Ryder Cup a Hry britského společenství. Navíc si připomenou 700 let od chvíle, kdy Robert Bruce ve slavné bitvě u Bannockburnu obnovil základy skotské nezávislosti.

Jaderné zpraně proti práci

Vyostřená debata se logicky vede hlavně o ekonomických dopadech případného odtržení od zbytku Británie. Zastánci osamostatnění chtějí, aby se Skotsko stalo bezjadernou zemí.

Jenže to by znamenalo nucené stěhování flotily britských atomových ponorek třídy Vanguard vybavených střelami Trident. Eskadra má svůj domov na řece Clyde na základně Faslane. Ta je ovšem pikantně současně největším zaměstnavatelem v celém Skotsku.

Městečko Helenburgh (ilustrační foto)

John Mason do Helensburghu vzkazuje, že se lidé nemají čeho bát. Za ušetřené stovky milionů liber, jimiž Skotsko přispívá do britského vojenského rozpočtu, se prý vytvoří nová pracovní místa.

"Skotsko nalévá do rozpočtu britského ministerstva obrany asi 3 a půl miliardy liber, ale jen zhruba 2 miliardy se utratí tady ve Skotsku. Kdybychom získali nezávislost, budeme na obranu vydávat víc prostředků, které zatím mizí někde v jihovýchodní Anglii," vysvětluje Mason. Nezávislé Skotsko podle něj bude mít taky své námořnictvo a Faslane bude dál sloužit svému účelu.

"Všechny průzkumy ukazují, že velká většina Skotů si nepřeje jaderné zbraně na svém území. Ukončení nukleárního programu Trident na řece Clyde tak vidíme jako jeden z největších argumentů pro to hlasovat pro nezávislé Skotsko," říká Blair Jenkins, šéf separatistické kampaně Yes Scotland.

John Mason.JPG

Podle něj by vidina Skotska bez jaderných zbraní mohla nahnat nezanedbatelný počet nerozhodnutých voličů pod prapor nezávislosti.

Debatu o pro a proti nezávislosti Skotska poslouchejte v pondělním Zaostřeno s Jiřím Hoškem.

autor: Jiří Hošek
Spustit audio