Skotská nezávislost na dosah

17. září 2014

Co se dlouho zdálo jako čirá utopie, získalo nečekaně jasné obrysy. Zastánci skotské nezávislosti dokázali - nejen podle průzkumů - nadchnout lidi pro myšlenku samostatného státu.

Už v pátek se dozvíme, jestli Velká Británie zůstane skutečně „velká." Bude totiž jasno ohledně výsledků závazného skotského referenda o nezávislosti. Poslední průzkumy ukazují, že nás čeká drama, protože zastáncům samostatného Skotska se podařilo smazat obrovský náskok unionistů.

Ještě začátkem srpna agentury hlásaly poměr 61 ku 39 ve prospěch unionistů. Nový stát by se v případě úspěchu referenda objevil na politické mapě v březnu 2016.

Kampaň za nezávislost stojí především na nadšení tisíců dobrovolníků. To pomohlo překonat dlouho dvouciferný náskok odpůrců nezávislosti v průzkumech veřejného mínění.

Není ovšem jisté jestli to bude stačit. Na druhé straně stojí strach z ekonomické nejistoty a „bolestivého rozvodu," jak skotskou odluku nazval britský premiér David Cameron.

Britský premiér David Cameron při vystoupení ve skotském Aberdeenu

Odtržení Skotska by mělo celou řadu zajímavých důsledků. Jedním z nich by bylo určitě přepsání politické mapy ve zbytku Unie. Skotsko je totiž tradičně liberálnější než Anglie, jeho separace by tak mohla znamenat posun Unie ke konzervativizmu.

Dalším pravděpodobným důsledkem by mohl být Cameronova resignace. To ovšem není jisté.

Jedním z hlavních důvodů proč se karta začala náhle obracet je pravděpodobně schopnost prvního skotského ministra Alexe Salmonda rozptýlit obavy lidí ohledně možného propadu skotské ekonomiky.

Taktéž se mu podařilo prosadit myšlenku, že Skotsku ve skutečnosti vládnou Konzervativci v Londýně, což přineslo posun u těch skotských voličů, kteří normálně hlasují pro labouristy. Naposledy anti-kampaň „Better Together“ byla dle názorů mnohých prostě zoufalá.

Předseda Skotské národní strany Alex Salmond, který stojí v čele skotských separatistů

Aktivisté také dokázali mobilizovat ženy, u nichž dlouhodobě masivně ztráceli. Genderová propast se tak poněkud zmenšila, i když myšlenka samostatného státu podle průzkumů oslovuje hlavně muže.

Podle odborníků bude účast minimálně 70, možná dokonce přes 80 procent. Tak vysoká účast by jasně demonstrovala opravdovou vůli Skotů a Skotek.

autor: Jiří Hošek
Spustit audio