Sex zabíjí mouchy

27. červenec 2012

Hlučné páření může být smrtelně nebezpečné. Alespoň pro mouchy, které mohou v choulostivé situaci načapat hladoví netopýři řasnatí.

U mnoha druhů živočichů je akt kopulace zkrácený na minimum. Důvod je jednoduchý: pár zaneprázdněný milostnými aktivitami věnuje svému okolí menší pozornost, což se mu snadno může stát osudným. O tom, že kopulace vystavuje pár zvýšenému riziku, že bude uloven nějakým predátorem, spekulovali vědci už před sto lety. Pozorování je však kupodivu málo a pocházejí především od vodního a suchozemského hmyzu. S prvním experimentálním důkazem tohoto fenoménu nyní přišli němečtí vědci z Institutu Maxe Plancka pro ornitologii.

Dějištěm jejich studie byl kravín nedaleko Marburgu plný much domácích (Musca domestica), který kromě krav poskytoval domov také kolonii netopýrů řasnatých (Myotis nattereri). Je známo, že tito netopýři požírají velké množství much. Otázkou však bylo, jak je uloví. Mouchy létají ve dne a noci, kdy netopýři loví, tráví na stropě kravína. Jeho echo vytvoří silný šum, který mouchy dokonale zneviditelní před echolokací netopýrů. Analýza videonahrávek téměř 9000 much ukázala, že situace se dramaticky změní, jakmile sameček mouchy najde vhodnou partnerku.

Kopulaci mušího páru doprovází přerušovaný bzučivý zvuk, který sameček vytváří pohybem křídel. Jeho frekvence se pohybuje mezi 9 a 154 kHz. Pro netopýry, kteří slyší až do frekvence 150 kHz, je to jednoznačná pozvánka na dvojité sousto k večeři. Kopulující pár much sluchem lokalizují a polapí do „kapsy“ tvořené blánou mezi zadními končetinami. Napadeno tak bylo asi 26 % všech párů kopulujících much.

Netopýr řasnatý (Myotis nattereri)

Aby si ověřili, že netopýři skutečně mouchy pasivně odposlouchávají, zavěsili vědci ke stropu kravína mrtvé páry much v pozici, která přesně odpovídala kopulaci. Na žádný z nich netopýři nezaútočili. Jejich pozornost návnada připoutala teprve tehdy, když k ní vědci umístili reproduktor a pustili nahrávku milostného bzukotu muších samečků. Jeden z autorů studie Stefan Greif tak mohl její výsledky stručně sumarizovat slovy: Sex zabíjí.

Zdroj: Current Biology

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.