Seriál o Týdnu vědy a techniky 2013

18. listopad 2013

Týden vědy a techniky je akce, která popularizuje vědu nejen pro školy, ale i pro kohokoliv, kdo o vědu má zájem. Umožňuje návštěvníkům vědu zažít skutečně na vlastní kůži.

Redaktoři se vydali do vybraných ústavů Akademie věd ČR. Navštívili přednášky a prezentace Týdne vědy a techniky 2013, které zaujali je i návštěvníky. Zde si můžete poslechnout všechny reportáže vcelku.

Kriminalistický ústav Praha

Rozbor textilních vláken či otisků prstů prováděli v budově Akademie věd. A nemuseli jste být podezřelí z nějakého trestného činu. Stačilo zajít na výstavu Po stopách zločinu v rámci Týdně vědy a techniky. Natáčela tam Naďa Reviláková.

Geofyzikální ústav

Zemětřesení na stole nebo geologické procesy v laboratoři. Tedy jako na dlani. I taková byla nabídka Dne otevřených dveří v Geofyzikálním ústavu Akademie věd. V rámci Týdne vědy a techniky se tam vypravila Tamara Urválková.

Týden vědy a techniky 2013
0:00
/
0:00

Ústav fyzikální chemie Jaroslava Heyrovského

Martin Srb vás zavede do jedné z laboratoří Ústavu fyzikální chemie Jaroslava Heyrovského. Jednalo se o laboratoř s mikroskopem se skenující sondou. Na objekt se „nedívá“, ale zvláštním hrotem ho „ohmatává.“

Ústav fyziky plazmatu

Tokamak zní sice jako indiánské slovo, ve skutečnosti je to ale jedno z největších zaklínadel současné jaderné fyziky. Jeden z nich – tokamak Compass D – získal v roce 2004 i Ústav fyziky plazmatu Akademie věd v pražském Ládví. V rámci Týdne vědy a techniky si jej prohlédla i redaktorka Tereza Burianová.

0:00
/
0:00

Fyzikální ústav

Do Fyzikálního ústavu AV ČR nás zavede Marek Kuchařík. Nechyběli jsme u zajímavé prezentace magnetické levitace, o kterou je velký zájem, ale vybrat z téměř dvaceti připravených prezentací opravdu nebylo snadné.

Laboratoř terahertzové spektroskopie, Filip Kadlec
0:00
/
0:00
autor: Tvůrčí skupina popularizace vědy
Spustit audio