Seriál: I do Česka dorazila Doba dronová. Létající stroje předpovídají počasí nebo honí zloděje

29. červen 2018

Dron, tedy malý bezpilotní letoun, už dnes není pouhá hračka. Pomáhá na místech, o kterých byste to vůbec neřekli. Poslechněte si všech 5 dílů našeho seriálu.

„Letadýlka“ zapojují do své práce lékaři, policisté, památkáři nebo armáda. Jeden takový dron ale taky dokázal přerušit ohňostroj Zimního festivalu v novozélandském Queenstownu. Další zvládl vyřadit hasičská letadla, která bojovala s lesním požárem. Jen proto, že si jeho majitel chtěl natočit působivou scénu hořícího lesa.   

Konec dronů v Čechách? Povinná registrace čeká do dvou let všechny vlastníky bezpilotních letounů

Dron, Třebíč

Budete muset úřadům nahlásit i létající hračku, kterou si koupíte v obchodě za tisícovku? Vypadá to, že ano, protože zákonodárci Evropské unie chtějí změnit podmínky pro členské země. Povinnost evidence by pak měli mít všichni vlastníci těchto bezpilotních letounů.   

Na drony se ve velkém zaměřila americká NASA, která je chce poslat do vesmíru. Ve Velké Británii mapují silnice s výmoly a taky je, s pomocí 3D tiskárny, zvládnou opravit. Americká policie letadýlka běžně posílá k nahlášeným trestným činům, protože jsou na místě do pěti minut. Taky zvládnou prchající násilníky pronásledovat, což policistům výrazně pomáhá v objasněnosti případů.

Česká armáda zas vyvíjí drony pro průzkum terénu, měření radiace nebo zlepšení práce leteckých návodčí. A co asi nevíte, bezpilotní letadla mohou za předpovědi počasí, protože se „nahoru“ prostě mohou podívat.

Proti dronům se už ale taky musíme chránit. V poslední době zavádí nové protidronové zákony Velká Británie. Docela přísné zákony máme i v Česku.

Víc si poslechněte v sérii reportážích vědecké redakce:

autoři: Ondřej Novák , lup
Spustit audio

Související