Drony v kostele mapovaly těžce přístupná místa

22. září 2016
Zprávy

Místo vysokého lešení moderní technika. Tři drony natáčely vysoko položená místa v kopuli kostela svatého Mikuláše na Staroměstském náměstí. Díky nim pak bude možné lépe zjistit stav jednotlivých soch a fresek.

Zdokumentování obtížně přístupných míst kostela pomůže historikům a architektům zhodnotit potřebu případných restaurátorských prací. „Unikátní záběry nám mohou pomoci i s určením autorů historických maleb a soch, u kterých zatím tvůrce jen odhadujeme,“ vysvětluje duchovní Martina Viktorie Kopecká.

Pro vědecký tým z Fakulty elektrotechnické na ČVUT to byla příležitost, jak v terénu otestovat unikátní techniku, kdy spolu drony musely spolupracovat. Jeden dron filmoval, další pak osvětlovaly určená místa. „Je to docela adrenalin létat v těchto budovách, abychom zde zanechali všechno v původním stavu,“ svěřil se pilot dronů Tomáš Báča z ČVUT.

„Byla to pro nás velice zajímavá zkušenost a jsem rád, že jsme si novou technologii mohli vyzkoušet na tak výjimečném místě, jako je kostel svatého Mikuláše,“ říká Martin Saska, vedoucí skupiny Multi-robotických systémů z ČVUT, „získané informace nám umožní dále vyvíjet algoritmy umělé inteligence v multirobotických systémech.“

Drony natáčí v kostele sv. Mikuláše
autoři: Veronika Neprašová , jku
Spustit audio

Více z pořadu