Seriál Fantastická věda

21. březen 2013

Věda je fantastická. A současná fantastika vědecká. Inspiruje se ve výzkumech, které právě probíhají v laboratořích, a domýšlí je.

Seriál Fantastická věda, který vychází z pravidelné rubriky časopisu XB-1, se věnuje vybraným oblíbeným fantastickým tématům, jež věda řeší nebo pro ni jsou smělou inspirací.

Seriál pro vás připravila Edita Dufková, uslyšíte v něm Vlado Ríšu, šéfredaktora XB-1, interpreta Jaroslava Someše a moderátora Marka Kuchaříka.

Kosmický výtah

Pokud se ve 21. století podaří postavit kosmický výtah, který nás z povrchu Země vyveze na oběžnou dráhu, otevře se nám vesmír. Kosmický výtah, jak uslyšíte, není nápad nový. Autoři vědecké fikce s ním pracují docela rutinně, v tomto díle uslyšíte ukázku klasika žánru A. C. Clarka z románu Rajské fontány. Poté ji budeme komentovat.

Led typu 9

Na naší planetě neexistují exotické druhy ledu, které najdeme jen v extrémních fyzikálních podmínkách. Vědecká fikce si ale dokonce vymyslela nový typ ledu, dosud neexistující. Led typu 9. Jak takové skupenství vypadá? To se dozvíte z románu Kurta Vonneguta s názvem Kolíbka, kterou s Vlado Ríšou okomentujeme.

Odklonění asteroidu

V polovině února minula planetu Zemi planetka o průměru asi 40 metrů. Byla u naší planety blíže, než létají geostacionární družice. Druhá planetka ovšem na Zemi spadla, z pohledu astronomů to bylo spíš takové smetí. Ovšem z pohledu obyvatel města Čeljabinsk nikoliv. Vědecká fikce nás zásobuje představami pádu mnohem větších těles. Jeden takový zažijete v ukázce z románu Larry Nivena, který se jmenuje Luciferovo kladivo. Pak zhodnotíme reálné možnosti odklonění asteroidu z pohledu současné vědy.

Nanoboti

„Tam dole je spousta místa.“ Slavný výrok Richarda Feynmana z roku 1959 se pomalu naplňuje. Třeba prostorový reliéf celé zeměkoule, jejímž autorem je firma IBM, měří 11 x 22 mikrometrů a tisícimetrové převýšení horstev odpovídá 8 nanometrům. Působivé, ale jistě ne cíl nanotechnologií, tím jsou nové materiály. Autoři vědecké fikce jsou – jako vždy – ale mnohem dál. A jdou správným směrem, přemýšlejí o nanostrojích. Ukázku z románu Michaela Granta s názvem BZRK okomentujeme z pohledu současných poznatků, které by mohly jednou vést k užitečným nanobotům.

Radioaktivita a mutace

Zvláštní vlastnosti sci-fi postav americké popkultury často vznikly pod vlivem radioaktivity. Fenomén mutace vlivem radioaktivity je nejen v americké vědecko-fantastické tvorbě velmi oblíbený. Využívá a možná zneužívá obecného povědomí, že co je radioaktivní, může být nebezpečné. Jeden mutant nás ohrozí i v ukázce z románu Roberta Heinleina s názvem Sirotci oblohy. Na radioaktivitu, která nás skutečně obklopuje a ničím nehrozí, se podíváme v komentáři, který bude následovat.

autoři: mrk , Edita Dufková , Vlado Ríša
Spustit audio