Senátor Hraba: Milost pro Baláka je do očí bijící nespravedlnost. Ještě nebyl vyhotovený rozsudek

31. březen 2022

Politici i někteří ústavní právníci kritizují rozhodnutí prezidenta udělit milost řediteli Lesní správy Lány Miloši Balákovi odsouzenému za zmanipulování veřejné zakázky. „Právně je v pořádku. Otázka je, zda byla milost využita v souladu s dobrými mravy,“ říká senátor Zdeněk Hraba (STAN). „Jsem právník, ne moralista. Z hlediska právního je to v pořádku a politické hodnocení je na úvaze každého člověka,“ míní ústavní právník Zdeněk Koudelka.

Prezident přece nemůže udělit milost za jakýchkoli okolností, vždy bude určitě existovat nějaký limit, kdy by milost dávat neměl, zdůrazňuje Hraba.

Čtěte také

„Když to přeženu, milost za vraždu dítěte by určitě dát neměl. Pak je otázka, kde jsou limity morální, kdy je milost přípustná. Další otázka je, zda je to napadnutelné, zda v tomto případě nebo v případě extrémní situace lze postupovat proti rozhodnutí prezidenta v rámci ústavních mantinelů,“ naznačuje místopředseda senátního ústavně-právního výboru.

Milost může být udělena z humanitárních účelů, může být udělena z účelů politických.
Zdeněk Koudelka

Koudelka poznamenává, že vždy považoval za špatné, že Miloš Zeman používal institut milosti velmi omezeně a institut amnestie vůbec ne. Protože to do ústavního i trestního práva České republiky dlouhodobě patří.

„Milost není omezena pouze na humanitární důvody. Může být udělena z humanitárních účelů, může být udělena z účelů politických. V některých státech se milost používá tehdy, když je potřeba vyměnit zajatce,“ naznačuje.

Institut poslední instance

Právník dále upozorňuje, že soudní rozhodnutí nemusí být vždy správné. „Jinými slovy to, že soud něco řekne, neznamená, že má pravdu. A pokud prezident republiky dojde k názoru, že jeho rozhodnutí není správné, má dokonce povinnost zasáhnout, pokud mu to pravomoci umožňují,“ vysvětluje.

Čtěte také

S tím, že milost slouží jako opravný prostředek rozhodnutí soudního verdiktu, souhlasí i senátor. Označuje ji za institut poslední instance, která může zvrátit hrubou nespravedlnost.

„Otázka je, zda to má být skutečně aktem individuálním, zda by to nemělo být tak jako ve Francii nebo v Itálii, aktem kontrasignovaným. To znamená, aby v případě, kdy se prezident rozhodne udělit milost, byl kontrolovatelný ještě jednou osobou, aby to nebylo zneužité,“ soudí Hraba.

Zpochybnění právních základů státu

Senátor připouští, že není spravedlivé, pokud je milost použita jako výlučný instrument, který směřuje k individuálnímu případu.

Zdeněk Hraba (STAN)

„A v případě posledně udělené milosti je to do očí bijící nespravedlnost. Je to zpochybnění právních základů státu. Podle informací z médií nebyl k dispozici ještě ani vyhotovený rozsudek krajského soudu včetně písemného odůvodnění. Hrad se tedy nemohl seznámit s tím, z jakých důvodů soud rozhodl. A druhá věc je, že se to týká spolupracovníka prezidenta. Tam je to možná to nejhorší v celé kauze. Ostatní, kteří by žádali o milost v podobných případech, to mohou vnímat jako nespravedlivé, protože se jim podobného prostředku prostě nedostane,“ vysvětluje.

Čtěte také

Já to vnímám zase jako pochopitelné, reaguje právník. Vysvětluje, že v trestním řízení je rozhodnutí krajského nebo odvolacího soudu vykonatelné již ústním vyhlášením.

„Pakliže rozhodnutí obsahuje potvrzení rozsudku prvostupňového soudu, v podstatě vše, co bylo významné pro tento případ, bylo obsaženo v původním rozhodnutí. A pokud prezident došel k názoru, že chce udělit milost, nepovažuji za smysluplné, aby čekal na písemné vyhotovení rozsudku. Mezitím by například soudní moc a vězeňská služba rozeběhly kolotoč, který by vedl k tomu, že je někdo povolán do nástupu výkonu trestu,“ argumentuje.

Advokát Zdeněk Koudelka.

Ke kritice, že jde o podřízeného prezidentské kanceláře právník, uvádí, že Ústava nijak neomezuje právo prezidenta, komu může či nemůže udělit milost. „Může to být kritizováno z politického hlediska, ale je to právně pořádku,“ uzavírá.

Poslechněte si celou debatu. Moderuje Karolína Koubová.

autoři: Karolína Koubová , kbr
Spustit audio

Související