Semafor a o Semaforu – archivní rozhlasové nahrávky šedesátých let

25. říjen 2019

Vznik a bouřlivý rozvoj divadel malých forem na konci 50. let u nás souvisel s nejprve velmi decentním politickým táním po roce 1956. Semafor zahájil svou činnost v roce 1959 a velmi rychle se stal klíčovou divadelní stálicí.

Náš pořad je – z důvodů časových i množstevních – cíleně věnován pouze archivním nahrávkám z prvního desetiletí existence Semaforu. Archiv Českého rozhlasu obsahuje z tohoto období nahrávky semaforských her, písní, scének, pásem připravených přímo pro rozhlas, koncertů apod.  

Česká pošta vydala novou poštovní známku s názvem 60 let divadla Semafor

První rovinu tvoří ukázky z her – konkrétně jsou to Člověk z půdy (dialog Miroslava Horníčka a Jiřího Suchého) a Jonáš a tingl-tangl (dialog zakladatelů divadla Jiřího Suchého a Jiřího Šlitra). Další – možno říci mimosemaforskou – rovinou jsou názory dobové divadelní kritiky. Z nich jsme zařadili dvě ukázky, doplněné o reflexi vzniku a působení divadel malých forem od spisovatele a dramatika Ivana Vyskočila z roku 1961. 

Z pásem vytvořených přímo pro rozhlas jsme vybrali silvestrovské „pirátské“ vysílání z roku 1967, které uváděl Jiří Suchý – zařazen je Suchého úvod a první ze dvou kratičkých dialogů neobvyklé dvojice Jiří Suchý a Jiří Grossmann (ten spolu s Miloslavem Šimkem Semafor posílil v druhé polovině 60. let).

Miroslav Horníček v divadle Semafor

Jako druhé jsme vybrali část veřejné semaforské nahrávky z jara 1968. Z ní pochází i ukázka z povídky Miloslava Šimka a Jiřího Grossmanna Čistá láska (tyto nahrávky nejsou zařazeny na nedávno vydaném kompletu 17 CD nahrávek Miloslava Šimka a Jiřího Grossmanna).

Časově poslední nahrávka, ze které jsme čerpali, je Půlnoční párty pánů Jiřího Suchého a Jiřího Šlitra s posluchači Gramotingltanglu natočená v pookupačních měsících podzimu roku 1968. Z ní jsme vybrali pasáž, ve které Jiří Šlitr skládá písně na tři tóny zadané někým z publika a rozhovor s dramaturgem Divadla Semafor Milanem Schulzem, který krátce na to odešel do exilu.

V pořadu zazní také několik úryvků ze semaforských písní 60. let – a to nikoliv v obecně známých podobách gramofonových, ale těch archivně rozhlasových. 

autor: Pavel Hlavatý
Spustit audio

Související