Šéfredaktor Aktuálně.cz: Trump paradoxně svým hněvem zpochybňuje výsledek voleb

29. listopad 2016

Neúspěšná kandidátka Strany zelených v amerických prezidentských volbách Jill Steinová iniciovala přepočítání hlasů ve třech státech USA. Steinová oznámila, že shromáždila požadovanou kauci 4,8 milionu dolarů (cca 122 milionů korun) na přepočítání hlasů v Pensylvánii a ve Wisconsinu, nyní shání prostředky na Michigan.

Podle šéfredaktora Aktuálně.cz Pavla Tomáška je šance, že by se přepočtem hlasů ukázala být vítězkou voleb Hillary Clintonová, poměrně malá. „Aby se tak stalo, musela by Clintonová zvítězit ve všech třech státech, tam ten rozdíl činí více než 100 tisíc hlasů ve prospěch Trumpa,” říká.


Je překvapivé, že Donald Trump reagoval tak rozhněvaně. On prakticky zpochybňuje výsledek voleb, které vyhrál. Přitom jeho vítězství nikdo ani nijak vážně nezpochybňuje. Pavel Tomášek

Dál Tomášek označuje tento přepočet za historicky bezprecedentní, všechny historické přepočty hlasů se totiž konaly v případě, že nebylo jasné, kdo je vítězem. „Clintonová pogratulovala vítězi voleb, uznala porážku. Přepočtu se účastní pouze formálně, její poradci dávají najevo, že nevěří v jiný výsledek voleb,” vysvětluje Tomášek.

Připomínáme, že Trump v součtu hlasů napříč USA zaostává za Clintonovou o více než 2 miliony hlasů.

Maximálně desítky

Jill Steinová naznačuje, že přenos dat s volebními výsledky napadli hackeři. Tomášek k tomu říká, že se sice objevily spekulace tohoto typu, není ale podle něj pravděpodobné, že by k hacknutí výsledků mohlo dojít. „Tyto systémy nejsou napojeny na internet, to znamená, že pro hackery by bylo poměrně složité se do nich dostat,” říká.

Trumpovo prohlášení, ve kterém stojí, že „získal více hlasů i v celkovém součtu, protože miliony lidí hlasovaly nelegálně”, nepovažuje Tomášek za relevantní.

„Že by v takovémto měřítku hlasovali ve Spojených státech lidé, kteří nejsou oprávněni hlasovat, je naprosto nepravděpodobné. Trump tady nepochybně naráží na nelegální imigranty, vůči kterým se během kampaně ostře vymezoval. Všichni volební experti, kteří monitorují volební proces v USA, to považují za nepravděpodobné. Připouštějí možnost, že by ve volbách hlasovali lidé, kteří k tomu nejsou oprávněni, ale řekněme v desítkách případů,” říká. Že by šlo o statisíce nebo miliony lidí je podle něj fakticky nemožné.

autor: vis
Spustit audio