Šefčovič nemá koho oslovit, antisystémoví voliči ho nesnášejí stejně jako Čaputovou, říká publicista

27. březen 2019

V sobotu si Slováci zvolí novou hlavu státu. V prvním kole výrazným rozdílem zvítězila Zuzana Čaputová před Marošem Šefčovičem, když získala více než 40 % hlasů. Jsou už volby rozhodnuté?

„Poslední zveřejněné průzkumy před druhým kolem tomu nasvědčovaly, ale nelze podceňovat schopnosti obou kandidátů mobilizovat své podporovatele a masivní antikampaň, která se po prvním kole rozpoutala především proti Čaputové,“ přibližuje slovenský publicista Michal Havran.

Kamila Pešeková: Mírná prezidentská kampaň na Slovensku - Čaputová se zastala Šefčovičové

Zuzana Čaputová a Maroš Šefčovič, kandidáti druhého kola prezidentských voleb na Slovensku

Bude trvat ještě týden, než se Slováci dozvědí jméno jejich budoucí hlavy státu. Volební kampaň mezi prvním a druhým kolem, která by měla kulminovat, zatím probíhá překvapivě klidně.

Prezidentské volby jsou podle něj referendem o vládní straně SMER, a to především za období po vraždě novináře Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové.

Šefčovič se prý nedokáže zbavit nálepky, že je kandidátem vládní strany. Díky tomu sice postoupil do druhého kola, protože byl relativně neznámým politikem, zároveň tak ale nyní těžko může oslovit voliče Čaputové, nebo je alespoň odradit od účasti ve druhém kole.

A obtížné to bude mít i u voličů antisystémových stran a „neonacistů okolo Mariana Kotleby, kteří Šefčoviče nesnáší stejně jako Čaputovou.“

Volby jsou referendem o tom, jestli chceme žít v zemi, kde jsou lidé vražděni za svoji práci, nebo v zemi, která je definitivně evropskou, sebevědomou a má se čím pochlubit.
Michal Havran

Mobilizace trvá

„Nejdůležitějším signálem voleb je, že do druhého kola postoupili dva proevropští kandidáti, že jedním z nich je žena, která získala mezinárodní uznání a je za ní hnutí, které vychází zdola. Nominovala ji nová mimoparlametní uskupení,“ podotýká Havran.

Kamila Pešeková: Nad Tatrou se blýská na lepší časy

Zuzana Čaputová

První kolo slovenských prezidentských voleb dopadlo podle očekávání. Zvítězila v nich nezávislá kandidátka Zuzana Čaputová, i když zdaleka ne tak drtivě, jak ještě před dvěma týdny naznačovaly průzkumy.

V podtextu prezidentských voleb podle něj stále zůstává téma vraždy novináře Jána Kuciaka: „Robert Fico nepochopil, co se stalo, a tváří se, že Ján Kuciak byl zavražděný proto, aby on už nemohl být premiérem. To je velká hanebnost. Ke cti Maroše Šefčoviče je to, že on se jí nedopouští. O Kuciakovi se vždy vyjadřoval s úctou a obdivem a velmi jasně mluvil na adresu možných objednavatelů, policie a prokuratury.“

„Ve slovenských dějinách máme několik případů, kdy se zdá, že celá země zaspala a nic jí nezajímá, a najednou se během pár týdnů nebo měsíců změní. Takovým příkladem je Slovenské národní povstání, kdy se 80 tisíc lidí rozhodlo pro ozbrojený odpor proti nacistům a rozbití Československa. Podobně reagovali v letech 1968 a 1989,“ připomíná.

Mobilizace, která přetrvává od loňského jara – tehdy v podobě plných náměstí a dnes plných volebních místností – je něco, co na Slovensku můžou jiné země obdivovat. Neztratili jsme chuť věnovat se veřejným věcem.
Michal Havran

Slovenská společnost je prý rozdělena do tří táborů: „Jeden je moderní, proevropský. Dále je tu tradicionalistický blok, ze kterého nakonec vycouval i Šefčovič, a pak tu máme radikály. Nazval bych je slovenskou verzí okamurovců, kteří žijí z podivuhodných videí na internetu a nenabízejí politickou alternativu,“ míní Havran.

Tyto bloky spolu již nedokáží komunikovat a panuje mezi nimi velká nenávist. „Zodpovědní za to jsou politici, kteří do veřejného diskurzu zatáhli antisemitské narážky na George Sorose, spiknutí a údajné převraty. Rozsévali tím jed a velká část společnosti je tím obrazně řečeno otrávená,“ uzavírá.

Jak se proměnilo Slovensko po vraždě Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové? Poslechněte si v audiozáznamu Interview Plus Michaela Rozsypala.

autoři: Michael Rozsypal , ert
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.