Sebevražedné páření vačnatců

9. říjen 2013

Někteří vačnatci berou páření doslova smrtelně vážně. Proč po něm jejich samečci umírají, zjistili australští vědci.

Pro některé živočichy je milostný rituál tím posledním, co v životě udělají. Sebevražedná reprodukce je známá u některých druhů ryb, hlavonožců či hmyzu. Objevuje se však také u malých, dravě se živících vačnatých savců, jako jsou například vakorejsci. Páří se s takovou intenzitou a tak vytrvale, že vyčerpaným samcům zkolabuje imunitní systém a oni záhy po aktu nebo dokonce ještě v jeho průběhu umírají.

Tento jev se často interpretuje jako příklad altruismu: Tím, že samci zahynou, nebudou se svým potomstvem soupeřit o vzácné potravní zdroje a zvýší tak jeho šanci na přežití. Vědci, kteří studovali milostný život 52 druhů vačnatců z Jižní Ameriky, Austrálie a Nové Guineje, však objevili pravděpodobnější důvod. Hnacím motorem sebevražedného rozmnožování podle nich není altruismus, ale soupeření jednotlivých samečků a jejich spermií.

Úhyn samců je totiž podle jejich studie pravděpodobnější u druhů z výše položených oblastí, které se páří jen po několik dnů do roka - tak, aby se mláďata narodila v krátkém období, kdy je dostatek členovců, kterými se živí. Samice těchto vačnatců mají synchronizovanou říji a jsou velmi promiskuitní. Zajistí si tak, že o jejich vajíčka budou soupeřit spermie mnoha samců, z nichž zvítězí ty nejkvalitnější. Na samce to vytváří obrovský tlak. Hormony je pohání k tomu, aby se během oněch klíčových několika dní pářili s co možná nejvíce samicemi po co nejdelší dobu – v průměru devět hodin. Zároveň však zvyšují hladinu stresových hormonů na úroveň, se kterou se organismus nedokáže vyrovnat a umírá.

Zdroj: PNAS

autor: Tvůrčí skupina popularizace vědy
Spustit audio