Rzeczpospolita: Jedinou cestou z krize je pro Británii vyhlášení nového referenda

Theresa Mayová v týdnu prohrála hlasování britského parlamentu o brexitové dohodě rozdílem 230 hlasů. V dějinách britského parlamentarismu nebyla ještě žádná vláda natolik ponížena, připomíná v polském deníku Rzceczpospolita komentátor Jędrzej Bielecki.

Tímto spektakulárním způsobem podle něj skončily iluze, které se šéfka britské vlády snažila udržovat dva a půl roku. Totiž že si Spojené království může udržet největší výhodu vyplývající z členství v Evropské unii v podobě alespoň dočasného přístupu na společný trh, a zároveň získat největší výhodu pramenící z nezávislosti na Bruselu – tedy vlastní migrační politiku.

Bärtl: Problémy, o kterých se mluvilo s přechodem do nového milénia, jsou oproti tvrdému brexit odvar

brexit

Odchod Spojeného království z Evropské unie nedělá vrásky na čele jen politikům, ale i našim firmám. Na půlnoc z 28. března se ale teď nedá ani nijak připravit. ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) tak dělá, co může…

Theresu Mayovou čeká poslední hod brexitovou kostkou

Britská premiérka Theresa Mayová

Theresa Mayová by konečně měla dát stranou svou ješitnost a začít se chovat jako britská premiérka, nikoliv jako pouhá předsedkyně jedné strany. Alespoň si to myslí komentátor deníku Financial Times Philip Stephens.

Nicméně ukázalo se, že s takovýmto prohnilým kompromisem nesouhlasí velká většina poslanců. Zastánci jasného odchodu z Unie Mayové vzkázali, že její návrh by Británii navždy svázal ruce takzvanou irskou pojistkou.

Ponechání Británie v celní unii společně se sedmadvacítkou by mohlo být zrušeno až ve chvíli nalezení jiného způsobu, jak řešit pohraniční režim mezi Irskou republikou a Severním Irskem.

Stoupenci maximálně blízké spolupráce s Unií zase dali najevo, že kvůli iluzi nezávislosti v globálním světě může Londýn ztratit tu nejzákladnější a nejdůležitější výhodu, kterou je přístup na unijní trh služeb, především těch finančních.

Náraz na zeď

Lídr labouristů Jeremy Corbyn se domnívá, že to vše vyplývá z nekompetentnosti premiérky, kdy Mayová brexitu nikdy nevěřila, přesto se ho snažila realizovat. Proto se Corbyn snaží dosáhnout pádu vlády a vypsání předčasných voleb.

Ondřej Konrád: Mayová asi není železná, ale dost houževnatá

Britská premiérka Theresa Mayová

Je to jako s tím slavným nerozmotatelným uzlem antického krále Gordia. Akorát zatím ani vidu ani slechu po nějakém Alexandrovi nebo Alexandře s mečem v ruce. A že by někoho tak přímočarého Británie momentálně potřebovala jako sůl.

Ale jeho hodnocení je podle komentáře Rzeczpospolity nespravedlivé. Úterní porážka Mayové totiž neukazuje ani tolik nekompetentnost premiérky, jako spíše nemožnost nacházet se jednou nohou v Unii a druhou mimo ni.

Ukazuje, že Británie narazila na zeď a nyní se musí rozhodnout, zda je ochotná zaplatit vysokou cenu za reálné odstřižení pupeční šňůry, která ji s Unií spojuje. To by mimo jiné mohlo znamenat obnovení konfliktu v Severním Irsku a posílení skotského nacionalismu. Anebo zda stáhne ocas a zůstane v evropském bloku za současných podmínek.

Rozhodnout za Brity by přitom zřejmě nedokázal ani Corbyn. Lídr labouristů váhá a chlácholí své voliče podobně iluzorní vizí. V ní by ostrovní monarchie podobně jako třeba Norsko zůstala mimo Unii, ale řídila by se všemi jejími regulacemi. Jenomže stát s takovým potenciálem a dějinami, jaké má Británie, v dlouhodobé perspektivě takové uspořádání nepřijme.

Zůstává jediné řešení v podobě nového referenda, v němž by Britové s již plným vědomím váhy odevzdaného hlasu rozhodli, jestli chtějí naplno zůstat v Unii, nebo zcela odejít. Jakákoliv další řešení budou pokračováním žalostného představení, kterým Velká Británie už skoro tři roky baví svět, zamýšlí se Jędrzej Bielecki v deníku Rzeczpospolita.

autor: Jan Machonin
Spustit audio

Související