Rychetský: Sebelepší ústava nezajistí elementární politickou kulturu

3. červenec 2018

Prezident Miloš Zeman minulý týden jmenoval druhou vládu Andreje Babiše (ANO). Ministrem zahraničí ale odmítl jmenovat Miroslava Pocheho (ČSSD) a vedením rezortu pověřil předsedu sociálních demokratů Jana Hamáčka, který je zároveň ministrem vnitra. Ocitli jsme se tím na hraně ústavnosti?

„To, co se stalo minulý týden, nevnímám jako tragédii. Byla jmenována vláda a jeden její člen stojí v čele dvou ministerstev. Tento fakt sám o sobě není protiústavní, podle mého soudu není příliš rozumný z hlediska faktického výkonu exekutivy,“ říká předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský.

Sebelepší ústava není schopná zabezpečit, aby v zemi existovala elementární politická kultura, dialog a schopnost spolupráce mezi různými politickými subjekty místo konfrontace a vzájemného napadání.
Pavel Rychetský

Soud za dveřmi

Nebylo by ale vhodné, aby ústavní soudci vyjasnili kompetence prezidenta při jmenování vlády? „Ústavní soud má ohromné pravomoci, ale je za zavřenými dveřmi. A někdo k tomu povolaný je musí otevřít,“ upozorňuje Rychetský na fakt, že Ústavní soud nemůže z vlastní iniciativy autoritativně vykládat ústavu.

Rozhodnutí Ústavního soudu totiž podle Rychetského mají často dramatický dopad do politické sféry, například pravomoc zrušit zákon přijatý parlamentem. „Proto se musí držet určité míry zdrženlivosti a zasahovat jen v opravdu krajním případě,“ dodává.

Netroufám si vyslovit nějaký odsudek. Bylo to (trvání vlády bez důvěry pozn. red.) samozřejmě pro občana, voliče i fungování a stabilitu naší země nepřiměřeně dlouho.
Pavel Rychetský

Justice se nemění. Bohužel

Před týdnem se Pavel Rychetský spolu s předsedy Nejvyššího soudu a Nejvyššího správního soudu na Pražském hradě sešel s prezidentem Zemanem. „Za čtyři roky od naší poslední schůzky se v české justici bohužel nezměnilo téměř nic. Zdá se, že naše země a parlament měly jiné problémy,“ konstatuje.

Předsedové soudů si proto prezidentovi stěžovali například na téměř šedesát let staré procesní předpisy v civilním i trestním soudnictví. „O den dříve přijal kandidátku na ministryni spravedlnosti Taťánu Malou a my zalitovali, že to nebylo v obráceném pořadí,“ říká Rychetský s tím, že prezident by s ní mohl probrat jejich připomínky k ministerské agendě.

Nejsem ochoten přes média vyslovovat hodnotící soudy o jiných ústavních činitelích. Čistě obecně řeknu, že podstatná je jak odborná kvalifikace, tak profesní zkušenost a samozřejmě i mravní kvality každého, kdo nás má reprezentovat v některé z ústavních funkcí.
Pavel Rychetský o Taťáně Malé

Ohledně svých vztahů s prezidentem Rychetský přiznává, že po řadu let měli přátelské vztahy. „Je pravda, že mým odchodem na Ústavní soud došlo k větší vzájemné separaci a nevím, co se stane, až oba ve svých ústavních funkcích skončíme,“ uzavírá.

autoři: Michael Rozsypal , ert
Spustit audio

Související