Rut Kolínská: Je potřeba, aby byli muži dostatečně emancipovaní a pustili ženy vedle sebe

8. červenec 2019

Zakladatelka mateřských center a držitelka titulu Žena Evropy Rut Kolínská se velmi kriticky dívá na stranický demokratický systém, který v Česku funguje. „Je to klasické chování politických stran, které se po volbách dostanou z opozice do koalice. A všechno, co do té doby dělala předchozí koaliční vláda, je špatně. Chybí tu kontinuita,“ říká.

„Strany spolu příliš zápasí a ke kontinuitě není ochota. Vždy je to ode zdi ke zdi. Jako občané neumí žít v demokratickém systému, ani představitelé našich politických stran to ještě neumějí. Potřebujeme se to všichni naučit,“ vysvětluje Kolínská a dodává, že krizi stran vnímá jako celosvětovou.

Češi jsou po zkušenosti s komunismem stále málo přirozeně sebevědomí, myslí si Šimon Pánek

Šimon Pánek

Šimon Pánek stojí od roku 1992 v čele humanitární organizace Člověk v tísni a dlouhodobě má vhled do mezinárodních vztahů a zahraniční politiky „V Česku jsme ve společenské křeči, nejistotě a tápání,“ říká.

„Je to vidět na výsledcích voleb i na tom, že se lidé chytají spasitele, který je vyvede. Potřebují asi mít v politice záruku osobností,“ poznamenává.

Muži emancipaci nepřijali

Kolínská, kterou Václav Havel navrhoval na prezidentské křeslo, vnímá současný problém rovnoprávnosti žen a mužů v celkové nesouměrnosti sebeuvědomění.

„Jsem přesvědčena o tom, že ženy se čím dál více emancipovaly, zatímco muži to nepřijali a sami nejsou dostatečně emancipovaní. Je potřeba, aby byl proces dokončen, muži byli dostatečně emancipovaní a pustili ženy vedle sebe,“ říká a vysvětluje:

Když jsme dostatečně emancipovaní, nevadí nám, že protějšek, muž či žena, také. Pokud máme nějaké problémy, nejsme si dost jisti v kramflecích, vidíme rozdíl.“

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s jejím pondělním hostem. Rut Kolínská bude ještě hovořit o hnutí mateřských centrech, která založila. Dotkne se ale také svého soukromí a vzájemné manželské podpory.

autoři: Barbora Tachecí , kte

Související