Rusové upadli do apatie. Panuje tam atmosféra strachu a udavačství, popisuje bývalá zpravodajka v Moskvě Milenkovičová

23. červen 2022

Tři miliony dolarů vynesla dražba Nobelovy ceny míru, kterou loni získal ruský novinář Dmitrij Muratov. Ten peníze daruje ukrajinským dětem, které musely ze své země utéci před válkou. „Ta zpráva se objevila i v největších ruských médiích. Nebylo možné ji úplně zamlčet. Ale třeba mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov to komentoval slovy, že vítá jakoukoliv aktivitu na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny, kteří přicházejí do Ruska,“ přibližuje bývalá zpravodajka v Moskvě Ivana Milenkovičová.

Muratov uvedl, že nejdůležitějším poselstvím dneška je, aby lidé pochopili, že probíhá konflikt a je třeba pomoci těm, kteří trpí nejvíce. Velká část ruské společnosti se ovšem podle Milenkovičové snaží oddělit od reality války.

Čtěte také

„Lidé upadají do jakési apatie a čím dál méně se zajímají o dění na Ukrajině,“ poukazuje na výsledky průzkumu, který provedlo nezávislé sociologické centrum Levada. Děje se tak i přes přibývající počty mrtvých a zraněných ruských vojáků.

Rakve s vojáky přitom putují až do těch nejzapadlejších vesnic a lidé jsou obeznámeni s tím, že jejich známí padli na Ukrajině. Současně je zde ale Kremlem a jemu podřízenými médii vytvářena alternativní realita. Milenkovičová podotýká, že poslední oficiální statistika vyšla před třemi měsíci.

Většina exilových médií je nyní v Rusku blokována a pro přístup k nim je třeba použít služeb VPN. „Dá se říci, že velká část společnosti ani takové informace nevyhledává a spokojí se s tím, co je jí servírováno,“ vysvětluje.

Atmosféra strachu a udavačství

Oficiální média jen opakují to, co zaznívá od prezidenta Vladimira Putina, podle kterého Rusko bojuje s celým Západem. Paradoxně ale zároveň dodávky západních zbraní bagatelizuje s tím, že nemůžou nic změnit na dynamice konfliktu.

Lidé si musí být dobře vědomi, že jejich slova můžou mít nepříjemné následky.
Ivana Milenkovičová

„Narativy se vyvíjejí. Nadále je přítomný ten o boji s fašismem. Teď už to ale není jen Ukrajina, ale celý Západ, který je jím prostoupený. Zároveň vidíme, že současné tažení je prezentované jako jakési pokračování Velké vlastenecké války,“ popisuje novinářka.

Politický systém v Rusku podle ní stojí na osobnosti Vladimira Putina, jehož podpora se podle posledních údajů pohybuje okolo 83 procent.

Čtěte také

Zároveň je prý také otázkou, do jaké míry lze v Rusku věřit sociologickým průzkumům vzhledem k platné legislativě, která umožňuje trestat v podstatě libovolné jednání jako diskreditaci ruských ozbrojených sil.

„Lidé si musí být dobře vědomi, že jejich slova můžou mít nepříjemné následky. Panuje atmosféra strachu a udavačství a změny, které se odehrávají, jsou strukturální a budou trvat velmi dlouhou dobu,“ soudí.

Kolik lidí od začátku války opustilo Rusko? A jak na obyvatele dopadají západní sankce? Poslechněte si v záznamu Interview Plus Jana Bumby.

autoři: Jan Bumba , ert

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.